"Jajjjj,csak azt neee!!!"-ordította egyik barátnőm és nagyon fura képeket vágott, miután megkérdeztem, készítsek-e birsalmasajtot a tőle kapott birsalmából. "Nem szereted?"-kérdeztem. "Dehogynem,túlságosan is!"-jött a válasz.."Csak hát annyira hízlal.."-fintorgott hozzá.. "Na és akkor mi van???"- mondom én és most is ezt gondolom, mert hát néha kell egy kis hizlaló kaja is, bár azért megpróbáltam a lehetőségekhez mérten ebből is egy egészségesebb verziót kihozni. Közben a nagy iparkodásom ellenére nagylányommal együtt összesen 5 égési sérülést is elszenvedtünk.. (Ha ez egy jel,hát talán mégis inkább kompótot kellett volna gyártani :D ). 

Előzőleg picit utánanéztem a receptnek és a legegyszerűbbnek Tomáé tűnt, így ez lett a kiindulópont. Igyekeztem minél kevesebb cukrot is használni, de a minimumot bele kell tenni,mert különben nem fog összeállni a végeredmény...

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.26. 20:29 Szólj hozzá!

Címkék: alma citrom narancs keleti karamell befőzés gasztroajándék

 Furcsa párosítás következik most! Amikor először főztem-próbaképpen-én is félve kóstoltam meg ezt az élénk színű és érdekes ízvilágú levest. Bár ha a Bridget Jones- féle kék levest is volt olyan bátor ember,aki megette, akkor a narancssárga étel még egész jó,nem? :D 

Gyermekkorom óta imádom a sült sütőtököt, mert hát erről van szó,de másként elkészítve csak egy éve próbálkozom és meg kell mondanom, mindenféleképpen szeretem! Krémlevesként sokféle recept szerepel már a neten, jómagam is már vagy 4-5-féle ízesítéssel próbálkoztam,(ami pont van otthon), hát ma jöjjön az egyik:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.25. 13:48 2 komment

Címkék: alma leves sütőtök fokhagyma gyömbér csípős bio vegeta

A hideg ellenére még mindig virágzik a kertben a levendula,bár csodás kékeslila színe azért már kezd fakulni.Amúgy mostanában észrevettem magamon, hogy olyan Nigellásan tudok örülni a színeknek és hát ősszel a színek tárházát adja nekünk a természet!                

Mivel a múltkori almazselé annyira jól sikerült levendulával is (hála Ildinyó ötletének), ismét zselét akartam kreálni,de most csak levendulából. Nemrég készítettem levendulalekvárt és levendulaszörpöt is, amit már a családban elosztogattam, emiatt kezdhettem újra az egészet. A szörp elkészítését itt  megtaláljátok, nem akarom önmagamat ismételni!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.23. 18:44 Szólj hozzá!

Címkék: édes levendula befőzés gasztroajándék

 Mézesélettől "kreatív blogger" díjat kaptam:

Ezúton is köszönöm neki! A játékszabályok szerint akkor most írnom kellene magamról néhány dolgot:

Kb 1 hónapja írom a blogomat, de csak kb. 3 hónapja főzőcskézek "komolyabban", mert azelőtt -17 évig-több vállalkozást is vezettem és idő-és lelkesedés híján azt sem tudtam, mit hogy kell főzni.. A legjobb barátnőm sem gondolta volna sosem, hogy valaha is megtalálom majd a konyhát a lakásban :D. Ennek ellenére nagy hedonista vagyok, szeretem a különleges ételeket, imádok utazni. Nem szeretem, ha megmondják, mit és hogyan tegyek (ezt sem, hogy akkor most írjak magamról :D ), és akkor általában "csakazértsem" teszem,hát ez most kivétel. Olaszország-és Provence-mániás vagyok, rajongok a jó borokért. Nagyon tudok lelkesedni.Szeretek másokat megnevettetni és képes vagyok egy tréfa kedvéért napokat készülni rá! :D Egy egyetemista és egy középiskolás kislányom van, én pedig néhány éve 36 éves vagyok !! :DDD

És akiknek továbbadom :

- Anya,ez isteni ,mert a kezdetektől olvasom és szeretem a recepteket..

- Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet- nagyon jó ötletekkel és szívvel van tele..

- Limara péksége-imádom a  gyönyörű péksütijeit!

http://sweethomebytheriver.blogspot.com/- elvarázsol a hangulata..

-Az élet napos oldala- a képek is csodásak..

- Szellem a fazékban- nagyszerű a bevezetőszöveg is!!

-http://torokgaborelemez.blog.hu/- nem gasztroblog,de az öcsém és nagyon büszke vagyok rá!!!!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.22. 19:49 5 komment

Biztosan mindenki ismeri a mondást: "Ami jó,az vagy hizlal vagy erkölcstelen" -hát ez erre a csokikrémre nem igaz, pedig nagyon-nagyon finom és egészséges is egyben!!! Még az igazán egészségmániások sem ellenezhetik, azt hiszem, mivel csupa tökéletes hozzávalóból készült. Az íze igazán emlékezet a bounty csokira, pedig kakaó sincs benne!

Hát lássuk:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.22. 16:11 Szólj hozzá!

Címkék: édes csoki kókusz gasztroajándék

Igazán kezd már almaundorom lenni. Hetek óta csak főzöm be az almát, de még mindig van. Ha elfogy, kapok újat! :D Ezért azt gondoltam, hogy nem érdekel, beleteszem a gyümölcscentrifugába és almaléként elteszem a hűtőbe, úgy biztosan elfogy! Csakhogy közben megtaláltam Mamma almazselé receptjét és nem hagyott nyugodni a dolog! :D  Sajna, sem Calvados,de még csak mezei almapálinka sem volt itthon, hát még almabalzsam sem, ezért kitaláltam helyettük, hogy sima almaecettel fogom készíteni! Baromi jó lett, ezért leírom:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.21. 15:41 2 komment

Címkék: alma édes menta citrom lekvár befőzés gasztroajándék

Nem tudom, említettem-e már, hogy imádom a gombát :D (tudom-tudom, többször is!), hát emiatt kénytelen vagyok mindig új és új elkészítési módot találni. Szenzációs gombás ételeket találtam Zsuzsa  oldalán és persze én ezt is továbbvariáltam. Így készült el az alábbi recept:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.20. 12:39 Szólj hozzá!

Címkék: gomba fokhagyma egytálétel

Gyermekkoromban nehézkes volt a déligyümölcs beszerzése,így minden darabját meg kellett becsülni..hát akkor ismertem meg ezt az édességet! Nem is tudom, miért is írom le,mert nem különösebben bonyolult az elkészítése,de ezidáig én sem álltam még neki.. Szóval lehet,hogy más is kedvet kap hozzá! A legjobb az egészben, hogy készítésekor karácsonyi illat lengi be a lakást,ami ebben a zord időben igazán jól jön..Erről jut eszembe, érdemes "beizzítani" a párologtatókat, akár narancs, levendula vagy eukaliptusz illattal is! Tehát akkor a recept:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.19. 15:15 Szólj hozzá!

Címkék: édes karácsony citrom narancs gasztroajándék

Gondolom, mindenki hallott már a kőleves készítéséről?! Hát,valahogy ehhez hasonlítanám a mai lekváromat (is):D Már megint annyi minden került a fazékba a birs mellé, hogy attól már eleve nem lehetett volna rossz! Amúgy az alapgyümölcs,a birsalma és birskörte nyersen inkább illatos,mint jóízű,de annyi jó hatásáról olvastam, hogy már alig vártam,hogy beérjen!

Úgy tudom,nagyon hatásos a gyomorproblémákra, rendbe teszi az emésztést és a gyulladásokra is nagyszerű,a héja pedig annyi pektint tartalmaz,hogy zselésítő anyag sem kell hozzá.

2-féle lekvár készült belőle:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.18. 17:26 Szólj hozzá!

Címkék: alma édes citrom keleti lekvár befőzés gasztroajándék

Megnyugtatok mindenkit,nem tartok alapfokú fűtésszerelő tanfolyamot, sőt nem is a kandalló használati utasításáról fog szólni a mai bejegyzés, sokkal inkább a hőenergia teljes kihasználásáról...(hát ez sem hangzott túl jól :D ) Mert, hacsak nem búbos kemencénk van,akkor a teteje akár aszalásra is alkalmas! Nekünk a kevésbé flancosan nevezett cserépkályhánk van és amióta a napfény nem alkalmas szárításra,azóta ezen szárítok gombát, gyümölcsöt, zöldfűszert és még pár zöldséget is. Persze, aki rendelkezik aszalógéppel, annak erre nincs szüksége,de úgy gondolom, még mindig jobb és természetesebb módja a szárításnak ez, mint a sütőben. Bár Dulmina gyönyörű képekkel érzékeltette a paradicsomszárítást, most leírom az én verziómat is:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.17. 15:14 Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom fokhagyma gyógynövény gasztroajándék

 Most kivételt teszek,mert egy tőlem szokatlan bejegyzést követek ma el, azaz egy teljesen normális ételreceptet fogok leírni. Semmi variálás, újítás, csakis a bio alapanyagok használata volt a fontos a mai gyors ebéd összedobásában, ja meg persze,hogy megkóstolhassam a kész lilahagyma-lekvárt. Lehet,hogy ehhez az ízvilághoz mások inkább tartármártást vagy krumplipürét választottak volna,de nekem most bármi áron a hagymalekvár kellett :D Íme a recept:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.15. 14:50 Szólj hozzá!

Címkék: alma tej zöldség egytálétel

Ez tipikusan az az étel,amit szomorkásabb napokra tervezhetünk,mert a sírás biztosan garantált. No nem amiatt,mert annyira pocsék lesz a végeredmény,hanem az elkészítését nem úszhatjuk meg könnyfolyam nélkül. Biztosan kitalálta mindenki, aki már pucolt életében hagymát, vagy legalábbis látott már olyan embert, aki éppen pucolt, hogy akkor valami hagymás ételről van szó. Igen, ez a hagymalekvár és hogy ez se legyen igazán egyszerű, ez a :

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.14. 18:06 Szólj hozzá!

Címkék: hagyma keleti gyömbér csípős lekvár befőzés gasztroajándék

"Wu wei"-mondta Micimackó, a Micimackó és a tao című könyvben. És igen, így tettem én is, tekintve lekvárkészítés terén igencsak hagytam bolyongani a fantáziám :D Más téren is jó lenne néha csak úgy lenni, sodródni az áramlással... (bővebben: itt ). Az alaprecepteket Kaldenekernél és Évánál találtam és szokás szerint megbonyolítottam kissé. Így 3 recept is született:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.13. 18:03 2 komment

Címkék: édes sütőtök citrom narancs kókusz gyömbér lekvár befőzés gasztroajándék

Egész délután rohangáltam és mivel magaménak tudtam a Carpe Diem-életérzést, nem gondolkodtam előre,semmit sem vásároltam a vacsihoz. Viszont még nem tudunk fénnyel táplálkozni :D, így hát valamit enni addig is nem árt. Bio-bloggerhez hűen egészséges és gyors vacsit akartam. Ez sikerült is szerintem..

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.12. 19:57 Szólj hozzá!

Címkék: lencse citrom krém fokhagyma egytálétel csípős

Bár mostanság megkedveltem a főzőcskézést,de azért nem arról vagyok híres,hogy egész napomat a konyhában tölteném.  Pláne nem egy süti kedvéért! Ezért örömmel olvasgattam a morzsás süti, flancosabb nevén: crumble készítéséről. És tényleg 5 perc kell csak az előkészületeknek, a többit a sütő fél óra alatt megteszi helyettünk. Legutoljára Reninél láttam egy nagyon jó receptet, de mindenki maga eldöntheti, mivel szeretné ízesíteni... Így tettem én is:

Őszibarackos-almás crumble:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.11. 19:09 Szólj hozzá!

Címkék: alma alkohol édes citrom keleti desszert őszibarack

Szerencsére, kegyes hozzánk a természet! Októberben ismét eljött a jó idő-talán ez a vénasszonyok nyara?-,és ennek örömére ismét virágzik a levendulám. Rengeteg csokor szárad már a lakásban itt-ott, így az újakkal is valamit kellett kezdeni.. Ennek örömére született a terv: miért ne gyárthatnék belőle szörpöt? Mivel a gyömbéres változatot rajtam kívül senki sem díjazta, ezért 2fajta is készült belőle.

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.10. 17:33 Szólj hozzá!

Címkék: édes citrom levendula gyömbér befőzés gyógynövény szörp gasztroajándék

 Gombamániám elérte a csúcspontját! :DD . Ez annyit tesz, hogy ha kell,ha nem, minden nap megyek az erdőbe. Tegnap egyedül voltam (nem ért rá éppen senki), hát kárt úgysem lehet már bennem tenni :DDD. Mivel vargánya valamiért most csak elvétve található, ezért összeszedtem mindenféle gombát -természetesen külön csomagolva- amit csak találtam, és amiről azt gondoltam, talán jó lehet. Az egyik gombás blogon: itt  olvastam, hogy mostanában sok a rizike (Barátnőm megkérdezte :"ribike???"), ezért főként azt kerestem. Még meg is kérdeztem egy régóta gombászó ismeretlentől, hogy amit találtam az vajon tényleg rizike-e, és igen, ő is megerősített ebben!! Mivel még sok más gombát is találtam,emiatt azért-biztos ami biztos alapon-elvittem bevizsgáltatni. Kiderült,minden gomba ehető,kivétel a rizike,mert az inkább a tejelőgomba. Ami nem mérges ,mert a vizsgáló szerint az a gomba mérges,amelyik haragszik és a kalapját a földhöz vágja :DDD, azaz nem is mérgező, csak szimplán nem emészthető...

Szóval visszamentem és kerestem még ízletes pereszkét és lila pereszkét,valamint akadt néhány gereben és rókagomba is . Most már tutira megismerem őket!! Mondjuk a lila pereszke teljesen lila (nem az,amit itt tettem fel!), és magamtól soha nem ennék lila színű kaját..,de ha jó,miért ne próbáljuk meg? Így néz ki:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.09. 14:08 Szólj hozzá!

Címkék: gomba fokhagyma egytálétel

Ismét egy olyan gyógyhatású termék készítését ismertetem, ami akár még most is elkészíthető! Ha van a kertünkben nyár közepén ültetett körömvirág,akkor még most is tudunk róla szép virágokat szedni. A gyógynövény,bár szereti a napsütést, mégis a hideget is jól tűri, így a hűvösebb napokon is virágzik. Láttam kertekben az elmúlt hetekben is:

Szirmai ehetőek, salátához és édességekhez is használatos.  Különféle színekben pompázhat a halvány narancssárgától egészen a majdnem rozsdabarnáig. De a legfontosabb a külsőleg felhasználása:

A körömvirág-olaj elkészítése egyszerű és aki ismeri a körömvirágot, az tudja, hogy milyen csodálatos, és értékes ez a gyógynövény. Régóta használják enyhítő gyógyírként bőrgyulladásra, ekcémára, sőt fogfájásra és még méhcsípésre is alkalmazzák. Déd-és nagyszüleink korában sokan készítettek belőle krémeket,teákat és olajakat is. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni. De miért is vennénk meg,ha otthon is elkészíthető??

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.07. 15:31 Szólj hozzá!

Címkék: egészség gyógynövény körömvirág gasztroajándék

 Ha én alma lennék,biztosan a keleti fűszerezést preferálnám...Imádom azt a bódító, kellemes illatot,ami a vaníliás-kardamomos-gyömbéres-fahéjas ételek készítésekor az egész lakást belengi.. Tehát -bár a konyhám délnyugatra néz-most arccal kelet felé fordultunk! Mostanság a kreativitásomat úgyis csak a konyhában élem ki,de azt aztán jó merészen :D. Mivel rajongásig szeretem a keleti fűszereket és a gyógynövényeket, mennyiségüket illetően (is) mindig nehezen fogom vissza magam. Annyira,hogy sót meg néha el is felejtek használni.. 

A történet pedig a szokásos: Kaptam 10 kg almát egy jó ismerőstől, kellene vele kezdeni valamit! Mivel nyersen nálunk csak a papagáj szereti, tudtam,nem úszom meg munka nélkül:D. Hát pár évig ette volna,ha meg nem romlik:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.06. 14:27 Szólj hozzá!

Címkék: alma édes citrom keleti lekvár befőzés gasztroajándék

Igen-igen, tudom,ez nem éppen egy bio-blogra való recept!! :DDD. Mentségemre legyen szólva, bio barna nádcukorból és házitejből,valamint bioboltban vásárolt Himaláya-sóval és bourbon vanília-porral készült..Mostanság, úgyis ügyelve az egészséges táplálkozásra, igyekeztem a fehér cukrot és a fehér lisztet elhagyni,sőt még az édességeket is, ennek ellenére vagy talán pont emiatt pár napja iszonyatos édesség utáni sóvárgás vett rajtam erőt :D. Még kezdő blogoló létemre sűrűn olvasgatom blogtársaim bejegyzéseit és igyekszem elkerülni az ő koppintásukat,de most mégis kivételt kell tennem,mert a karamell -a gyömbér és a bazsalikom mellett- az első 5 kedvencemben benne van :DDD. Írt róla egyik kedvencem : sajtkukac, aztán ízbolygó több változatban is, aztán malackaraj már megbolondította pálinkával is, ja,és olvastam másik nagy kedvencemnél, Liliánnál is. Én pedig megpróbáltam ezekből és persze abból,ami éppen volt itthon- összehozni a sajátomat. És természetesen mindezt most,este fél nyolckor :D

Na, akkor végre vágjunk bele! A "barátokköztig" még elkészülhet!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.05. 20:39 Szólj hozzá!

Címkék: édes tej karamell gasztroajándék

Nem tudom, ismeritek-e a sötét trombitagombát? Mostanában rengeteg terem belőle. Mi sokáig azt hittük,hogy nem ehető,aztán egyik ismerősünk felhívta rá a figyelmet,s azóta megkedveltük ezt a jóféle fűszergombát. Ilyen vargánya-szegény időkben különösen jó dolog szedni,mert sokan nem ismerik,vagy nem szeretik,emiatt a sikerélmény garantált! A szakértők szerint nem téveszthető össze semmivel:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.02. 13:31 Szólj hozzá!

Címkék: gomba krém gasztroajándék

Ha már bio és 'egészséges táplálkozás', akkor figyelnünk kellene az ételízesítők használatára is! Ugyanis nem mindegy, melyiket használjuk,mert a legtöbb tele van cukorral és mindenféle ízfokozókkal: nátrium-glutamáttal,dinátrium inozináttal és egyéb kimondhatatlan nevű dologgal is :(   Illik ezen kivűl még a bevitt só mennyiségére is ügyelnünk, s mivel a só sűrűsége elég nagy, emiatt "nehezéknek" is használják az ételízesítőknél... Hát én mindezeket figyelembe véve alkottam meg saját ételízesítőnket, ami főként a kertünkben és a környéken termett zöldségek felhasználásával készült, vagyis bio a javából!!

Nem gondolnám,hogy ezzel feltaláltam a spanyolviaszt, mert ki-ki saját ízlésének megfelelően ízesítheti,de úgy gondolom, a végeredmény elég jó lett.  Azóta már a nagyobb család is ezt használja, s nekem ez az igazi elismerés!! :DDD  Ha esetleg nem akarunk zöldségek aszalásával bíbelődni, vásároljunk egyszerűen bio szárított zöldségeket,bár azt gondolom, a szárítás nyáron nagyon könnyen kivitelezhető.. A gyógy-és fűszernövények szárítása pedig egyszerűen fantasztikus!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.01. 20:44 Szólj hozzá!

Címkék: egészség zöldség gasztroajándék bio vegeta

Már 5 éve én is az allergiában szenvedők táborát gyarapítom. Évről évre egyre erősebb gyógyszereket vagyok kénytelen szedni a tünetek kezelésére. Mivel igencsak gyógyszer-ellenes vagyok, így örömmel-bár kétkedve is-fogadtam egy nagyon kedves (talán már nevezhetem így:) barátnőm tanácsát,miszerint hagyjam el az összes állati eredetű termék fogyasztását." És akkor sajtot sem lehet,meg tejfölt se,meg tejszínt se??" -értetlenkedtem, mintha sík hülye lennék,aki nem tudja,mit jelent az állati eredet.. :DDD. Na,jó,már annyi mindent megpróbáltam, az n+1-ediket akkor miért is ne?! Szóval így kezdtem el vegán gasztroblogokat olvasgatni és főzőcskézni is. Bár volt sok kudarcba fulladt végeredményem,főként a kolbász helyettesítésre,de nem adtam fel.. Gyakorlatilag így született ez a recept.

Szerző: Bio-Ritmus  2010.09.29. 18:24 6 komment

Címkék: egészség fokhagyma gabona kolbász csípős zabpehely bio vegeta

 Már egyszer írtam itt a zakuszka, leánykori nevén zöldségkrém eltevéséről, és hát annyira jól sikerült,hogy gondoltam meg kellene próbálnom más ízkombinációval is. Mivel még mindig tart a gombagyűjtő szenvedélyem, ezért a vargánya és egyéb erdei gombák biztos befutók voltak. Többi összetevőként meg az került bele, ami volt itthon-innét a főcím :D. Ezen kívül még mindenképpen akartam zöldfűszerekkel ízesíteni,és mivel a gomba és a kakukkfű kéz a kézben jóbarátok,amiatt ez is jöhetett, kevés zsályával és petrezselyemmel körítve.. Közben azért felírtam mindent,amit beletettem,de ez nem szentírás, akinek nincs minden otthon,az is álljon neki bátran,ebben nem fog csalódni!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.09.27. 18:53 Szólj hozzá!

Címkék: hagyma gomba zöldség paprika fokhagyma cukkini sárgarépa befőzés gasztroajándék bio vegeta

 Azért írok most erről,mert lassan aktuálissá válik a használata, ugyanakkor még mindig szedhető a kertekben a kiinduló alapanyag,nevezetesen az általam viccesen "harci útonálló gyógynövény"-nek nevezett, ismertebb nevén a lándzsás útifű. Mellékelek képet róla:

Szóval a képen jól látható,hogy hosszúkásan erezett levelekkel rendelkezik,igaz, ebben az időben már nem virágzik.Nekünk úgyis csak a levelekre van szükségünk,valamint néhány kanál barna cukorra. Jöjjön akkor a recept:

Szerző: Bio-Ritmus  2010.09.26. 23:45 Szólj hozzá!

Címkék: egészség gyógynövény útifű gasztroajándék lándzsás

süti beállítások módosítása
Mobil