Nem tudom, ismeritek-e a sötét trombitagombát? Mostanában rengeteg terem belőle. Mi sokáig azt hittük,hogy nem ehető,aztán egyik ismerősünk felhívta rá a figyelmet,s azóta megkedveltük ezt a jóféle fűszergombát. Ilyen vargánya-szegény időkben különösen jó dolog szedni,mert sokan nem ismerik,vagy nem szeretik,emiatt a sikerélmény garantált! A szakértők szerint nem téveszthető össze semmivel:
Néhol egész nagy példányok is vannak:
Szárítva is kiváló, jól vizsgázik húsok pácolásában, valamint pl. töltött húsokhoz is igen jó. Mivel sok helyen olvastam, hogy Olaszországban a szarvasgombához hasonló módon használatos, ezért alkottuk meg az alábbi kuriózumokat belőle:
"Gombakaviár":
Hozzávalók:
-szárított sötét trombitagomba
-jó minőségű olívaolaj
Elkészítése:
A gombát nagyon apróra vágjuk,mintha fűszernövényeket aprítanánk:
Apró befőttes üvegbe tesszük és felöntjük olívaolajjal. Néhány nap érlelés után lesz az igazi. Nálunk nem éri meg azt az időt,mert folyamatosan kóstolgatjuk :DDD.
Fokhagymás pirított kenyérre kenve a legjobb!! Én még tettem volna hozzá kakukkfüvet és zsályát ízesítésként, de lehet,hogy akkor a gomba-íz nem érvényesül..