eperbodza_480x360.jpg

Itt az idő, végre lehet szedni friss epret és még mindenhol virágzik a bodza is. Tegyük el együtt őket! Amúgy is jó dolog a gyümölcsöket ehető virágokkal párosítani, de ez a páros azt hiszem, az első 3-ban biztosan benne van nálam! :D

Az első momentum akkor az lenne, hogy szedjük le a kertünkben vagy keressünk a közelben egy jó kis eperföldet és kezdjünk el epret szedni! Ha ezt nem szeretnénk, legalább a közeli piacon szerezzük be hozzá a jó magyar epret, mert annak van igazán édes íze ehhez a lekvárhoz.

A második teendő a bodzaszedés, ezt nem tudjuk elkerülni, mert én még nem láttam bodzát áruló nénit egyik piacon sem...de ki tudja :D Na, ha ez mind megvan, neki is állhatunk!

Bodzavirágos eperlekvár:

Hozzávalók:

- 5 kg eper

- 10-15 bodzavirág

- fél kg édesítő: nyírfacukor/cukor...kinek mi :D

- zselésítő (2 az 1-ben, agar-agar vagy almapektin...tetszés szerint)

Elkészítése:

Ha szeretünk pepecselni a konyhában, akkor kereshetünk más receptet is, de én most megmutatom, hogy szerintem mi a leggyorsabb módja az eperlekvár készítésének. Természetesen lehet órákig főzögetni, ahogy nagymamáink is tették, az sem rosszabb! :D

Akkor jól mossuk meg és csumájától szabadítsuk meg az epreket, majd tegyük egy nagyobb lábosba/fazékba (még mindig nem tudom,melyik :D) úgy, hogy ujjunkkal picit nyomjuk össze. (Ez azért jó, mert kevesebb időt vesz el a botmixerezés.)

Ezután jöhet a fent említett botmixer, essünk neki és picit törjük össze, de csak annyira, hogy maradjanak benne kisebb darabkák is. Mehet hozzá a szárától megtisztított bodzavirág. (Megkönnyíti a munkánkat, ha előző nap szedtük a bodzát, mert akkor szinte egy mozdulattal lehúzhatjuk a szárról a virágokat.)

Tegyük a tűzre és -néha kevergetve-addig melegítsük, amíg majdnem forrni kezdene, de mégsem! :D (Ez 5 kg eper esetén 20-30 perc alatt bekövetkezik.)

Most adjuk hozzá a cukrot és a zselésítőt, jól keverjük el és kb. 10 perc múlva tehetjük is a kifertőtlenített üvegekbe! (Az utolsó 5 percben még néhány bodzavirágocskát beledobhatunk!)

Ha ügyesek vagyunk, előkészítettünk mindent, az egész 1 órán belül kész is van! (Mivel a cukrot csak a végén adjuk hozzá, valószínűleg nem képződik hab sem a lekvár tetején, de ha mégis, azt kanalazzuk le róla!)

A receptet Sopronba Editnek ajánlom sok szeretettel, ő tudni fogja, miért! :D

Szerző: Bio-Ritmus  2013.05.31. 09:02 Szólj hozzá!

Címkék: eper lekvár befőzés gasztroajándék ehető virág

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr925337045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása