Itt az idő, végre lehet szedni friss epret és még mindenhol virágzik a bodza is. Tegyük el együtt őket! Amúgy is jó dolog a gyümölcsöket ehető virágokkal párosítani, de ez a páros azt hiszem, az első 3-ban biztosan benne van nálam! :D
Az első momentum akkor az lenne, hogy szedjük le a kertünkben vagy keressünk a közelben egy jó kis eperföldet és kezdjünk el epret szedni! Ha ezt nem szeretnénk, legalább a közeli piacon szerezzük be hozzá a jó magyar epret, mert annak van igazán édes íze ehhez a lekvárhoz.
A második teendő a bodzaszedés, ezt nem tudjuk elkerülni, mert én még nem láttam bodzát áruló nénit egyik piacon sem...de ki tudja :D Na, ha ez mind megvan, neki is állhatunk!
Bodzavirágos eperlekvár:
Hozzávalók:
- 5 kg eper
- 10-15 bodzavirág
- fél kg édesítő: nyírfacukor/cukor...kinek mi :D
- zselésítő (2 az 1-ben, agar-agar vagy almapektin...tetszés szerint)
Elkészítése:
Ha szeretünk pepecselni a konyhában, akkor kereshetünk más receptet is, de én most megmutatom, hogy szerintem mi a leggyorsabb módja az eperlekvár készítésének. Természetesen lehet órákig főzögetni, ahogy nagymamáink is tették, az sem rosszabb! :D
Akkor jól mossuk meg és csumájától szabadítsuk meg az epreket, majd tegyük egy nagyobb lábosba/fazékba (még mindig nem tudom,melyik :D) úgy, hogy ujjunkkal picit nyomjuk össze. (Ez azért jó, mert kevesebb időt vesz el a botmixerezés.)
Ezután jöhet a fent említett botmixer, essünk neki és picit törjük össze, de csak annyira, hogy maradjanak benne kisebb darabkák is. Mehet hozzá a szárától megtisztított bodzavirág. (Megkönnyíti a munkánkat, ha előző nap szedtük a bodzát, mert akkor szinte egy mozdulattal lehúzhatjuk a szárról a virágokat.)
Tegyük a tűzre és -néha kevergetve-addig melegítsük, amíg majdnem forrni kezdene, de mégsem! :D (Ez 5 kg eper esetén 20-30 perc alatt bekövetkezik.)
Most adjuk hozzá a cukrot és a zselésítőt, jól keverjük el és kb. 10 perc múlva tehetjük is a kifertőtlenített üvegekbe! (Az utolsó 5 percben még néhány bodzavirágocskát beledobhatunk!)
Ha ügyesek vagyunk, előkészítettünk mindent, az egész 1 órán belül kész is van! (Mivel a cukrot csak a végén adjuk hozzá, valószínűleg nem képződik hab sem a lekvár tetején, de ha mégis, azt kanalazzuk le róla!)
A receptet Sopronba Editnek ajánlom sok szeretettel, ő tudni fogja, miért! :D