Tovább él a lekvárláz nálam. Lassan elmondhatom, már valóban mindenből készítek lekvárt. :D  A mai áldozat a sárgadinnye lett, ami meglepően jól szerepelt így is. Eddig csak prosciuttóval, olívával és bazsalikommal bírtam elképzelni, valamint pár jó kis koktélban,de már bátran ajánlhatom dzsem, illetve lekvár alapanyagaként is.

Valamiért nálunk nem igazán népszerű még mindig ez a gyümölcs, mert amíg a zöldséges tele van görögdinnyével, addig sárgadinnyét még mindig jóval kevesebbet vásárolunk. Pedig a déli népek nagyon kedvelik, s ha valakik, ők igazán tudják, mi kell a dolce vitához! :D

Jut eszembe, azért az ottani dinnyék valóban egytől egyig mézédesek voltak, mindegy, hogy zöld vagy sárga színűek voltak-e. De mivel bizonyos értékelendő előnyökkel is rendelkezem, hogy az ország nyugati felében élek, így elmondhatom, a kedvenc zöldségesem éppen pont a talján piacról szállítja az árut. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha lehet, akkor én is inkább a környékbeli gyümölcsöket preferálom ám!!

No, de kanyarodjunk vissza a recepthez. Megállapítást nyert, hogy a sárgadinnye több más gyümölccsel, illetőleg zöldséggel is párosítható. Jó kombo lett sárgabarackkal, naranccsal, sárgarépával, valamint jól bírja, ha alkohollal is keverjük. (Jó fej! :D) Fűszerezhetjük vaníliával, mentával, citromfűvel, de mindenki kombináljon kedve és lehetősége szerint.

Én most az alapreceptet teszem közzé, s hozzáírom az opcionális kevernivalókat. A fenti képen amúgy a vaníliás-sárgabarackos sárgadinnye pózol! :D

Sárgadinnyelekvár recept:

Hozzávalók:

- 1 nagyobb sárgadinnye meghámozva, felkockázva (legyen kb 1 kg)

- 1 kg sárgabarack vagy narancs vagy sárgarépa "vagy amit akartok" :D

- kb. 30-50 dkg nádcukor (ki amennyire édesen szereti)

- 1-2 citrom leve és/vagy reszelt héja

- pektin (nálam almahéjból, de lehet 3 az 1-ben zselésítő is..)

- megint opcionális: vanília vagy menta, vagy rum "vagy amit akartok"

Elkészítés:

A felkockázott dinnyét a másik gyümölccsel együtt kevés vízben vagy almapektinnel (ami ugye folyadék nálam) feltesszük főni. (Az is jó, ha előbb becukrozzuk és fél óra múlva már levet is ereszt.) Hozzáadjuk a cukrot, a citromot, az esetleges ízesítőket és addig főzzük, amíg megpuhul.

Én nem vagyok a szétfőzés híve, ezért botmixerrel rá szoktam segíteni, úgy hamarabb elkészül. Végül mehet bele a zselésítő, ha szükséges. Gyönyörű színe és íze lesz. (Tettem bele fehér rumot is!)

Forrón steril üvegekbe töltjük és szárazdunsztoljuk "ágyban párnák közt" :D. Jó kísérletezgetést! /Fotó: Lakosi Gabriella/

Szerző: Bio-Ritmus  2011.09.13. 18:53 2 komment

Címkék: lekvár sárgadinnye befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr683224968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsu Virgo 2014.07.25. 10:36:48

Azt szeretném megkérdezni a narancs héja is bele kell kerüljön a lekvárba?Köszi!

Bio-Ritmus 2014.07.25. 12:04:46

@Zsu Virgo: Én nem tettem bele, de persze, ha tudsz bionarancsot venni, akkor belekerülhet, nem fogja elrontani :D
süti beállítások módosítása