paprikalekvár_480x360.jpg

Most van szezonja még a paprikának, dugig vannak vele a kistermelői piacok, vásároljunk belőle jó sokat és süssünk paprikalekvárt! Persze, messze a legjobb, ha van egy kiskertünk, ahol saját magunk megtermeltük. :D

Fontos tudni erről a zöldségről, hogy rengeteg A, C és P vitamint, valamint alfa- és béta-karotint is tartalmaz. Természetesen leginkább nyersen fogyasszuk, de tegyünk el belőle minél többet télire is! 

Ehhez a lekvárhoz édes piros kápia- vagy almapaprikára lesz szükségünk, amit majd ízlés szerint ízesíthetünk. Nekem a neten lévők közül legjobban Max receptje tetszett meg. Köszönöm szépen neki! 

Paprikalekvár recept:


Hozzávalók:


- kb 2-2,5 kg édes piros kápiapaprika

- kb (ízlés szerint) 15-30 dkg nyírfacukor/cukor...

- csipet só

- citromlé vagy almaecet és balzsamecet néhány kanálnyi

- almapektin vagy bármilyen zselésítő (pl 2 az 1-ben...)

Elkészítése:


A paprikákat mosás és szárítás után tegyük egy nagy tepsibe és magas hőfokon (ha van grillező-funkció, azzal a végén rá is segíthetünk) süssük meg, amíg szinte teljesen fekete nem lesz. Ez kb. 40-50 perc. Ha kerti grillünk van, akkor azon lenne a legjobb. :D

Ezután egy fóliával vagy folpackkal takarjuk le, amíg kihűl. Így könnyebben le tudjuk húzni a külső fekete részt róluk. A magházát is távolítsuk el, majd a megmaradt paprikahúst turmixoljuk össze egy botmixerrel!

Tegyük fel lassú tűzön melegedni és közben keverjük hozzá a többi hozzávalót is! Ha elkeveredett minden, kóstoljuk meg és ízlés szerint tegyünk még hozzá cukrot vagy ecetet! Mindenki másként szereti, ezért is nem írtam pontos mennyiségeket!

Folyamatosan kevergessük, vigyázva, mert puffogni fog! Nem is kell sokáig forralni, mert ha a cukor feloldódott és egyet forraltunk rajta, merhetjük is az előre kimosott üvegekbe, majd mehet a szárazdunsztba!

A kész lekvár igencsak kevés lesz, de annál finomabb! Kenhetjük simán vajas pirítósra, mártogathatunk bele zöldségeket, de húsok mellé is kiváló! Jó étvágyat hozzá!

Szerző: Bio-Ritmus  2013.09.22. 15:41 Szólj hozzá!

Címkék: zöldség paprika lekvár befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr195528503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása