Még mindig az ibolya van "terítéken" nálam.Rengeteg minden készülhet még belőle, hasonlóan a többi ehető virághoz. Sorban hozom is a recepteket, de előtte nézzük, mire is jó az ibolya:
Az ibolyavirág, mint gyógynövény hatásos torokproblémáknál, köhögés, fejfájás és egyéb fájdalmak esetén is. Már ezek miatt is érdemes most még szedni belőle és eltenni akár szárítva, akár feldolgozva a későbbi időkre, amikor már nem virágzik. Van a kertemben amúgy fehér ibolya is, az is rendelkezik ezekkel a hatásokkal, de a színe miatt most nem használtam fel.
Találtam még a mélyhűtőben hozzá tavalyról egy kevés áfonyát, most azzal párosítottam össze. Elmondhatom, nagyon jó párost alkotnak így együtt! :D
Ibolya-áfonya lekvár:
Hozzávalók:
- 2 csésze ibolya
- kb. 1 kg áfonya
- 20-30 dkg cukor/nyírfacukor
- zselésítő (pektin vagy 3 az 1-ben...)
Elkészítése:
Az ibolyát jól átmossuk és pár virág kivételével az áfonyával együtt megfőzzük. Kb. 20 perc múlva botmixerrel kicsit pépesítjük (ez a mozzanat el is hagyható, ez esetben kicsit tovább főzzük!).
Hozzáadjuk a maradék virágot, a cukorral elkevert zselésítőt és forrón üvegekbe tesszük, majd fejre fordítjuk és szárazdunsztoljuk. (Ha 3 az 1-bent használunk, erre sincs szükség!)
Igazán illatos lekvárt kaptunk végeredményül! Szuper a vasárnap reggeli kalácshoz! :D