ibolyalekvár.jpg_480x360.jpg

Még mindig az ibolya van "terítéken" nálam.Rengeteg minden készülhet még belőle, hasonlóan a többi ehető virághoz. Sorban hozom is a recepteket, de előtte nézzük, mire is jó az ibolya:

Az ibolyavirág, mint gyógynövény hatásos torokproblémáknál, köhögés, fejfájás és egyéb fájdalmak esetén is. Már ezek miatt is érdemes most még szedni belőle és eltenni akár szárítva, akár feldolgozva a későbbi időkre, amikor már nem virágzik. Van a kertemben amúgy fehér ibolya is, az is rendelkezik ezekkel a hatásokkal, de a színe miatt most nem használtam fel.

Találtam még a mélyhűtőben hozzá tavalyról egy kevés áfonyát, most azzal párosítottam össze. Elmondhatom, nagyon jó párost alkotnak így együtt! :D

Ibolya-áfonya lekvár:


Hozzávalók:


- 2 csésze ibolya

- kb. 1 kg áfonya

- 20-30 dkg cukor/nyírfacukor

- zselésítő (pektin vagy 3 az 1-ben...)

Elkészítése:

Az ibolyát jól átmossuk és pár virág kivételével az áfonyával együtt megfőzzük. Kb. 20 perc múlva botmixerrel kicsit pépesítjük (ez a mozzanat el is hagyható, ez esetben kicsit tovább főzzük!).

Hozzáadjuk a maradék virágot, a cukorral elkevert zselésítőt és forrón üvegekbe tesszük, majd fejre fordítjuk és szárazdunsztoljuk. (Ha 3 az 1-bent használunk, erre sincs szükség!) 

Igazán illatos lekvárt kaptunk végeredményül! Szuper a vasárnap reggeli kalácshoz! :D

Szerző: Bio-Ritmus  2013.04.19. 15:24 Szólj hozzá!

Címkék: ibolya lekvár befőzés gasztroajándék ehető virág

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr75233420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása