rózsazselé_480x360.jpg

Javában virágoznak a rózsabokrok, csak úgy ontják szebbnél szebb és illatos virágaikat. Tavaly már készítettem rózsalekvárt, dzsemet, szörpöt, kandírozott rózsaszirmot is, csak a zselé maradt el..

Pedig a rózsa, mint gyógynövény igazán nem elhanyagolható tulajdonságokkal bír. Többek között tele van E és C vitaminnal, jó hatással van a bőrre, a hajra, sejtmegújító, gyulladáscsökkentő és immunerősítő is egyben. Fiatalító hatást is tulajdonítanak neki :D

A legjobb, ha igazán illatos rózsákat használhatunk. Elkészíthető futórózsából is, bár akkor nem árt fűszerezni, pl. kardamommal, fahéjjal vagy szegfűszeggel..stb.

A rózsazselé elkészítési módja is többféle lehet: készülhet vízzel vagy almalével-ebben az esetben kell hozzá zselésítő anyag is, de készülhet saját gyártású almapektinnel (elkészítéséről itt írtam), ekkor pedig magától be fog zselésedni. Nézzük most a gyorsabb és egyszerűbb módot!

Rózsazselé recept:


Hozzávalók:


- 2 csésze illatos rózsaszirom (nagyrészt vörös színű és nem permetezett!!!)

- 4 csésze (kb. 1 liter) víz/ 100%-os szűrt almalé

- kb. 15-25 dkg nyírfacukor/cukor

- 1 citrom leve 

- zselésítő (agar-agar, 2 az 1-ben...gelfix..)

- 1 kanál rózsavíz (opcionális)

Elkészítése:

A rózsaszirmokat leszedés után jól mossuk meg, majd a folyadékkal együtt tegyük fel főni. Mindaddig főzzük, amíg a virágok színtelenek nem lesznek, a folyadék pedig színes. (kb. 20 perc)

Ha szép vörös rózsákat választottunk, akkor a víz szinte sötétsárgás-barnás színűvé változott. Most nem kell állni hagyni, rögtön leszűrhetjük, hozzáadjuk az édesítőt/cukrot és kicsit beforraljuk.(ismét kb 15-20 perc)

A színétől sem kell megijedni, a citromlé segít! :D Ettől kapja meg a végső halványpirosas-kissé világos rózsaszínt. Végül hozzáadjuk a zselésítőt és a rózsavizet, majd még forrón tiszta üvegekbe töltjük.

Álmos hétvégi reggeleken kalácsra kenve fogyaszthatjuk, vagy menő pohárkrémek tetejét díszíthetjük vele!

Szerző: Bio-Ritmus  2013.06.06. 10:26 Szólj hozzá!

Címkék: rózsa zselé befőzés gyógynövény gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr565346592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása