Javában virágoznak a rózsabokrok, csak úgy ontják szebbnél szebb és illatos virágaikat. Tavaly már készítettem rózsalekvárt, dzsemet, szörpöt, kandírozott rózsaszirmot is, csak a zselé maradt el..
Pedig a rózsa, mint gyógynövény igazán nem elhanyagolható tulajdonságokkal bír. Többek között tele van E és C vitaminnal, jó hatással van a bőrre, a hajra, sejtmegújító, gyulladáscsökkentő és immunerősítő is egyben. Fiatalító hatást is tulajdonítanak neki :D
A legjobb, ha igazán illatos rózsákat használhatunk. Elkészíthető futórózsából is, bár akkor nem árt fűszerezni, pl. kardamommal, fahéjjal vagy szegfűszeggel..stb.
A rózsazselé elkészítési módja is többféle lehet: készülhet vízzel vagy almalével-ebben az esetben kell hozzá zselésítő anyag is, de készülhet saját gyártású almapektinnel (elkészítéséről itt írtam), ekkor pedig magától be fog zselésedni. Nézzük most a gyorsabb és egyszerűbb módot!
Rózsazselé recept:
Hozzávalók:
- 2 csésze illatos rózsaszirom (nagyrészt vörös színű és nem permetezett!!!)
- 4 csésze (kb. 1 liter) víz/ 100%-os szűrt almalé
- kb. 15-25 dkg nyírfacukor/cukor
- 1 citrom leve
- zselésítő (agar-agar, 2 az 1-ben...gelfix..)
- 1 kanál rózsavíz (opcionális)
Elkészítése:
A rózsaszirmokat leszedés után jól mossuk meg, majd a folyadékkal együtt tegyük fel főni. Mindaddig főzzük, amíg a virágok színtelenek nem lesznek, a folyadék pedig színes. (kb. 20 perc)
Ha szép vörös rózsákat választottunk, akkor a víz szinte sötétsárgás-barnás színűvé változott. Most nem kell állni hagyni, rögtön leszűrhetjük, hozzáadjuk az édesítőt/cukrot és kicsit beforraljuk.(ismét kb 15-20 perc)
A színétől sem kell megijedni, a citromlé segít! :D Ettől kapja meg a végső halványpirosas-kissé világos rózsaszínt. Végül hozzáadjuk a zselésítőt és a rózsavizet, majd még forrón tiszta üvegekbe töltjük.
Álmos hétvégi reggeleken kalácsra kenve fogyaszthatjuk, vagy menő pohárkrémek tetejét díszíthetjük vele!