Gondolom, mindenki hallott már a kőleves készítéséről?! Hát,valahogy ehhez hasonlítanám a mai lekváromat (is):D Már megint annyi minden került a fazékba a birs mellé, hogy attól már eleve nem lehetett volna rossz! Amúgy az alapgyümölcs,a birsalma és birskörte nyersen inkább illatos,mint jóízű,de annyi jó hatásáról olvastam, hogy már alig vártam,hogy beérjen!

Úgy tudom,nagyon hatásos a gyomorproblémákra, rendbe teszi az emésztést és a gyulladásokra is nagyszerű,a héja pedig annyi pektint tartalmaz,hogy zselésítő anyag sem kell hozzá.

2-féle lekvár készült belőle:

Vaníliás-ánizsos birslekvár:

Rozmaringos-rózsaborsos birslekvár:

Hozzávalók:

- kb. 4 kg birsalma és/vagy birskörte 

- 2 kg nyári alma

- 1 kg barna nádcukor

- 2 citrom leve

- 8-10 db csillagánizs

- 1 kk. vanília-por vagy 1 vanília-rúd

- 1 kk. fahéj

- 1 kk. szegfűszeg

- rózsabors és rozmaring (csak a 2. lekvárhoz)

Elkészítése:

(A két lekvár az elején együtt készült, csak a másodikba a végén került a rózsabors és a rozmaring-ág.)Tehát először a megmosott birset és az almát magházától megtisztítva, a citromlével együtt vízben feltesszük főni:

 Közben hozzáadjuk a fűszereket: vaníliát,fahéjat,szegfűszeget,csillagánizst. Magas lángon kb. 30-40 perc alatt megpuhul, ekkor botmixerrel az egészet pürésítjük. A cukrot hozzákeverjük és még egyszer felforraljuk,most már folyamatosan keverve. Forrón a felét tiszta üvegekbe töltjük, a másik feléhez pedig hozzákeverjük a rózsaborsot és a felaprított rozmaringot. Egyet "rottyantunk" ezen is, és mehet az üvegekbe,majd a dunsztba 1 éjszakára. Gondolom, idővel majd összeérnek az ízek, de már most nagyon finom lett:

Ez sem az az édes lekvár-kategória, inkább való sajt vagy hús mellé! Szerintem hamar kitalálunk valamit hozzá! :D

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.18. 17:26 Szólj hozzá!

Címkék: alma édes citrom keleti lekvár befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr652381493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása