"Jajjjj,csak azt neee!!!"-ordította egyik barátnőm és nagyon fura képeket vágott, miután megkérdeztem, készítsek-e birsalmasajtot a tőle kapott birsalmából. "Nem szereted?"-kérdeztem. "Dehogynem,túlságosan is!"-jött a válasz.."Csak hát annyira hízlal.."-fintorgott hozzá.. "Na és akkor mi van???"- mondom én és most is ezt gondolom, mert hát néha kell egy kis hizlaló kaja is, bár azért megpróbáltam a lehetőségekhez mérten ebből is egy egészségesebb verziót kihozni. Közben a nagy iparkodásom ellenére nagylányommal együtt összesen 5 égési sérülést is elszenvedtünk.. (Ha ez egy jel,hát talán mégis inkább kompótot kellett volna gyártani :D ). 

Előzőleg picit utánanéztem a receptnek és a legegyszerűbbnek Tomáé tűnt, így ez lett a kiindulópont. Igyekeztem minél kevesebb cukrot is használni, de a minimumot bele kell tenni,mert különben nem fog összeállni a végeredmény...

Karamellás-kardamomos birsalmasajt:

Hozzávalók:

- 3kg birsalma

- 3 narancs leve

- 5 citrom leve

- 2 ek. őrölt zöld kardamom

- 2 ek. őrölt fahéj

- 1 ek. vanília-por vagy 1 rúd

- 3-5  ek. karamellkrém vagy karamellás vanília (fűszermalom)

- kb. 1 kg barna nádcukor

- 1 kk. agar-agar  (elmaradhat,ha több cukrot használunk)

Elkészítése:

A megmosott birsalmákat négybe vágjuk, magházától megtisztítjuk:

 

3 narancs és 3 citrom levében feltesszük főzni. Ha megpuhult, turmixoljuk:

Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a maradék 2 citrom levét és a fűszereket,majd addig főzzük,amíg annyira sűrű lesz,hogy kevergetésnél már látható az edény alja. Közben persze nonstop kevergetjük, és ha nem akarunk égési sérüléseket,akkor érdemes ezt a műveletet konyhai kesztyűben végezni,mert folyamatosan puffog a massza.. Tányérra cseppentve bőrösödnie kell, ha már jó. Ekkor folpackkal bélelt tepsikbe tesszük és száraz helyen tároljuk másnapig:

Ha megkötött, sütöpapírra helyezzük és kb. 2 hétig csak nézegetjük!( ez a LEGNEHEZEBB!) Kóstolgatni tilos! Ha mégis rájárunk, félő,hogy nem éri meg a kész állapotot, ezért jobb,ha elkerüljük. Már csak azért is,mert felhasználhatjuk gyümölcskenyérhez, sütikhez, de jóféle sajtokkal együtt fogyasztva is mennyei!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.26. 20:29 Szólj hozzá!

Címkék: alma citrom narancs keleti karamell befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr552401427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása