"Jajjjj,csak azt neee!!!"-ordította egyik barátnőm és nagyon fura képeket vágott, miután megkérdeztem, készítsek-e birsalmasajtot a tőle kapott birsalmából. "Nem szereted?"-kérdeztem. "Dehogynem,túlságosan is!"-jött a válasz.."Csak hát annyira hízlal.."-fintorgott hozzá.. "Na és akkor mi van???"- mondom én és most is ezt gondolom, mert hát néha kell egy kis hizlaló kaja is, bár azért megpróbáltam a lehetőségekhez mérten ebből is egy egészségesebb verziót kihozni. Közben a nagy iparkodásom ellenére nagylányommal együtt összesen 5 égési sérülést is elszenvedtünk.. (Ha ez egy jel,hát talán mégis inkább kompótot kellett volna gyártani :D ).
Előzőleg picit utánanéztem a receptnek és a legegyszerűbbnek Tomáé tűnt, így ez lett a kiindulópont. Igyekeztem minél kevesebb cukrot is használni, de a minimumot bele kell tenni,mert különben nem fog összeállni a végeredmény...
Karamellás-kardamomos birsalmasajt:
Hozzávalók:
- 3kg birsalma
- 3 narancs leve
- 5 citrom leve
- 2 ek. őrölt zöld kardamom
- 2 ek. őrölt fahéj
- 1 ek. vanília-por vagy 1 rúd
- 3-5 ek. karamellkrém vagy karamellás vanília (fűszermalom)
- kb. 1 kg barna nádcukor
- 1 kk. agar-agar (elmaradhat,ha több cukrot használunk)
Elkészítése:
A megmosott birsalmákat négybe vágjuk, magházától megtisztítjuk:
3 narancs és 3 citrom levében feltesszük főzni. Ha megpuhult, turmixoljuk:
Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a maradék 2 citrom levét és a fűszereket,majd addig főzzük,amíg annyira sűrű lesz,hogy kevergetésnél már látható az edény alja. Közben persze nonstop kevergetjük, és ha nem akarunk égési sérüléseket,akkor érdemes ezt a műveletet konyhai kesztyűben végezni,mert folyamatosan puffog a massza.. Tányérra cseppentve bőrösödnie kell, ha már jó. Ekkor folpackkal bélelt tepsikbe tesszük és száraz helyen tároljuk másnapig:
Ha megkötött, sütöpapírra helyezzük és kb. 2 hétig csak nézegetjük!( ez a LEGNEHEZEBB!) Kóstolgatni tilos! Ha mégis rájárunk, félő,hogy nem éri meg a kész állapotot, ezért jobb,ha elkerüljük. Már csak azért is,mert felhasználhatjuk gyümölcskenyérhez, sütikhez, de jóféle sajtokkal együtt fogyasztva is mennyei!