Ha van a közeledben egy rét, ha van kedved egyet hajolgatni és ha van otthon pár tojás és némi liszt, nosza, ne tétlenkedj, alkosd meg a desszertet pitypangvirágból! :D
Nem is kell más hozzá, csak pár perc és egy kis kosár, amibe szedheted a virágokat. Olyan helyről érdemes szedni, ahol tudod, nem szennyezettek a pitypangok,mert a mosás ebben az esetben nem lehetséges. Fejenként 10-15 db virágra lesz szükség. (csak a virág kell, szár nélkül)
Pitypang "pongyolában":
Hozzávalók:
- 50-70 db pitypangvirág
- 3 tojás
- kb. 30 dkg liszt (világos tönkölylisztet használtam)
- 1 kanál finom olaj (pl. mogyoró vagy dió, ha nincs jó az étolaj is)
- kb 3 dl folyadék (tej, szódavíz, növényi tej..)
- csipet só
- 1 kanál cukor/nyírfacukor
Elkészítése:
A tojásból, lisztből és a többi hozzávalóból (a pitypang kivételével! :D) sűrű palacsintatésztát készítünk. Ebbe sorban belemártjuk a virágokat, villával kiszedjük és rögtön forró olajban kisütjük őket.
Még melegen tálaljuk, fahéjas porcukorral, vagy reszelt citrushéjjal és mézzel megcsorgatva. Kínálhatunk mellé vaníliamártást, fagyit vagy citromkrémet is. Az íze engem a vadvirágokra emlékeztet.
Az alapötletet egyébként a "Finomságok a kiskertből" c. műsorban láttam.