A cseresznyefa szinte elsőként bontja a virágát tavasszal. Kis érdekesség, hogy ez Japánban az egyik legbecsesebb természeti jelenségnek számít, a virág pedig a szépség, a természetesség és a tisztaság szimbóluma is egyben. Akkor miért ne élvezhetnénk ezt az igazán értékes virágot kicsit tovább is? :D
Első kísérletként a cseresznyevirágból teát készítettem. Bár az íze jó volt, de a színe nem volt az igazi. Szerettem volna, hogy kicsit emlékeztessen a cseresznye színére...így adtam hozzá hibiszkuszt és voila! gyönyörű pirosas színt kaptam virágos-gyümölcsös illattal. Érdemes kipróbálni!
Fontos: A virágokat lehetőség szerint ne csak egy helyről szedjük, mert nem fog teremni a cseresznyefánk! :D
Hibiszkuszos cseresznyevirág-szörp:
Hozzávalók:
- 1 csésze cseresznyevirág (2,5 dl)
- 3 csésze, azaz 7-8 dl víz
- kb. 30 dkg cukor/nyírfacukor/méz
- hibiszkusz (szárítottat lehet venni natura-boltokban, ebből egy ek. kell, én most 3 db szárított hibiszkusz-virágot használtam)
- 1 citrom leve
Elkészítése:
A cseresznye-virágokat a vízzel és a hibiszkusszal együtt kis lángon főzzük negyed órát, majd letakarva hagyjuk állni 20-30 percig. Szűrjük le, tegyük hozzá a cukrot (ha mézet használunk, akkor azt csak a végén!!) és főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad.
Hozzáadjuk a citromlevet és forrón töltsük üvegekbe! Behűtve hígítsuk vízzel vagy szódával és citromkarikával kínáljuk! Cseresznyés illata és íze is van. :D