Megnyugtatok mindenkit,nem tartok alapfokú fűtésszerelő tanfolyamot, sőt nem is a kandalló használati utasításáról fog szólni a mai bejegyzés, sokkal inkább a hőenergia teljes kihasználásáról...(hát ez sem hangzott túl jól :D ) Mert, hacsak nem búbos kemencénk van,akkor a teteje akár aszalásra is alkalmas! Nekünk a kevésbé flancosan nevezett cserépkályhánk van és amióta a napfény nem alkalmas szárításra,azóta ezen szárítok gombát, gyümölcsöt, zöldfűszert és még pár zöldséget is. Persze, aki rendelkezik aszalógéppel, annak erre nincs szüksége,de úgy gondolom, még mindig jobb és természetesebb módja a szárításnak ez, mint a sütőben. Bár Dulmina gyönyörű képekkel érzékeltette a paradicsomszárítást, most leírom az én verziómat is:

Olívaolajban eltett zöldfűszeres aszalt paradicsom:

Hozzávalók:

- paradicsom

- olívaolaj

- só

- zöldfűszerek ( bazsalikom, rozmaring, zsálya..)

- fokhagymagerezdek (nélküle is jó)

Elkészítése:

Ha lehet, ne lédús paradicsomot vásároljunk,bár mostanában nem láttam azt a hosszúkás fajtát, így az "azzal főzzünk ami van" alapon akkor legalább kéztörlő papírral itassuk le róla a nedvességet felvágás után. Én karikákra vágtam, de lehet csak simán negyedelni is. Legjobb sütőpapírral bélelt tepsibe vagy fémtálcákra helyezni és jó minőségű sóval megszórni, aztán mehetnek is a kandalló tetejére!

Alig 1 nap alatt már majdnem elkészül:

A fekete részeket vágjuk ki belőle, mert az nem lesz igazán esztétikus az olajban.( Pár órára érdemes a fűszernövényeket is szárítani, nehogy a bennük maradt nedvesség akadályozza az eltarthatóságot,vagy használjunk szárítottat! ) Szóval ezután jó szorosan nyomkodjuk bele az üvegekbe a fűszernövényekkel, esetleg a fokhagymával együtt és öntsük fel annyi olívaolajjal,ami éppen ellepi. Hát nem egy bonyolult művelet.

Hűtőben sokáig eláll,de ha száraz fűszernövényeket használtunk,nem is kell ott tartani! Az aszalt paradicsom sokféle ételhez felhasználható, és természetesen az olaj is kiváló lesz pl.salátaöntetnek!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.17. 15:14 Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom fokhagyma gyógynövény gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr892378729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása