Azért írok most erről,mert lassan aktuálissá válik a használata, ugyanakkor még mindig szedhető a kertekben a kiinduló alapanyag,nevezetesen az általam viccesen "harci útonálló gyógynövény"-nek nevezett, ismertebb nevén a lándzsás útifű. Mellékelek képet róla:

Szóval a képen jól látható,hogy hosszúkásan erezett levelekkel rendelkezik,igaz, ebben az időben már nem virágzik.Nekünk úgyis csak a levelekre van szükségünk,valamint néhány kanál barna cukorra. Jöjjön akkor a recept:

Lándzsás útifű-szirup 

Elkészítése:

Szedünk jó pár adag lándzsás útifű-levelet.( Ha van és szeretjük,meg lehet bolondítani még néhány szál citromos kakukkfű szállal is). Keresünk egy nagyobb befőttes üveget, nekem 2 literes akadt, és ebbe rétegesen lerakjuk a cukorral. Egy réteg útifű, egy réteg barna cukor, megint útifű...stb. A tetejére a cukor kerüljön! Ha van, mehet közé az előbb említett kakukkfű is,mert sokat dob a legvégül kialakult ízen. Kitesszük egy napos helyre, most már talán inkább egy napsütötte ablakba és ott felejtjük legalább egy hónapra. Közben sokszor forgatjuk,mert fontos,hogy minden oldalát érje a napsütés. Ne törődjünk vele,mert közben eléggé gusztustalanul néz ki,ahogy olvad a cukor a gyógynövényekkel,hanem gondoljunk arra,mennyire jó lesz a végeredmény! :DDD Amikor eltelik 1 hónap, sűrű fekete kátrány-szerű valamit kell kapnunk. Ekkor erőt veszünk magunkon és leszűrjük a levét. Jól ki kell nyomkodni a gyógynövényeket is ,mert nem igazán sok szirup lesz a végén. Nekem a 2 literes üvegből másfél dl fekete lé lett:

Az íze pedig isteni, érződik rajta a citromos kakukkfű semmivel össze nem téveszthető illata!! Próbáljátok ki,megéri!! Köszönet érte Dr. Szabó Ágnesnek!!!  

Szerző: Bio-Ritmus  2010.09.26. 23:45 Szólj hozzá!

Címkék: egészség gyógynövény útifű gasztroajándék lándzsás

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr1002325700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása