Ha én alma lennék,biztosan a keleti fűszerezést preferálnám...Imádom azt a bódító, kellemes illatot,ami a vaníliás-kardamomos-gyömbéres-fahéjas ételek készítésekor az egész lakást belengi.. Tehát -bár a konyhám délnyugatra néz-most arccal kelet felé fordultunk! Mostanság a kreativitásomat úgyis csak a konyhában élem ki,de azt aztán jó merészen :D. Mivel rajongásig szeretem a keleti fűszereket és a gyógynövényeket, mennyiségüket illetően (is) mindig nehezen fogom vissza magam. Annyira,hogy sót meg néha el is felejtek használni..
A történet pedig a szokásos: Kaptam 10 kg almát egy jó ismerőstől, kellene vele kezdeni valamit! Mivel nyersen nálunk csak a papagáj szereti, tudtam,nem úszom meg munka nélkül:D. Hát pár évig ette volna,ha meg nem romlik:
Az édes lekvárok most nem érdekeltek a tegnapi karamellkrém után, így az alábbi módon végezte :
Illatos almalekvár (vagy almaszósz)
Hozzávalók:
-kb. 4 kg alma
-2 citrom leve
-3-4 dl víz
-csipet Himalaya só
- 20-40 dkg barna nádcukor /ki ahogy szereti/
-vanília-por 1-2 kk.
-kardamom frissen "mozsarazva" 1-2 kk.
-csillagánizs 8-10 db.
-fahéj 1 ek.
-szegfűszeg 1 ek.
-frissen reszelt gyömbér kb. 5 cm-es darab (és most nagyon visszafogtam magam :D )
Elkészítése:
Az almát vékonyan meghámozzuk,nem baj,ha rajta marad a héjából,mert abban van a pektin, ami miatt nem kell hozzáadni zselésítőt sem. Sok receptben le is reszelték,de én arra aztán végképp nem lennék képes, ezért kisebb-nagyobb darabokra vágtam. Közben a citromok levét ráöntöttem, mert kiskoromban a mamám azt mondta,így nem barnul be, ezért tettem..( Bár nem értem, miért baj,ha bebarnul.. ) És közben a nádcukrot is hozzátettem, az a jó,ha ettől levet ereszt:
Amikor ezzel végeztem, a vízzel együtt (nehogy leégjen!) elkezdtem jó nagy lángon főzni. Közben hozzáadtam a fűszereket, kevergettem és előkészítettem az üvegeket. Jó fél-háromnegyed óra után ,amikor az alma teljesen megpuhult, beletesszük a turmixba, összemixeljük, hogy a fűszerek is csak pici pöttyök legyenek, s forrón üvegekbe töltjük.
Ilyen kissé szószos állaga lett. Tárolás során úgyis sűrűsödik még. Nekem a fenti mennyiségből ennyi közepes méretű üveggel lett:
Meg kell említenem, hogy bár én nem édes lekvárt kreáltam, azért hálás köszönet Ildinyónak a gyömbéres ötletéért!!!
Megkóstoltam,és azt kell mondjam, baromi jó lett!! El tudnám képzelni sült csirke mellé, vagy jó borokhoz a sajttálon.. :D