Ismét egy olyan gyógyhatású termék készítését ismertetem, ami akár még most is elkészíthető! Ha van a kertünkben nyár közepén ültetett körömvirág,akkor még most is tudunk róla szép virágokat szedni. A gyógynövény,bár szereti a napsütést, mégis a hideget is jól tűri, így a hűvösebb napokon is virágzik. Láttam kertekben az elmúlt hetekben is:

Szirmai ehetőek, salátához és édességekhez is használatos.  Különféle színekben pompázhat a halvány narancssárgától egészen a majdnem rozsdabarnáig. De a legfontosabb a külsőleg felhasználása:

A körömvirág-olaj elkészítése egyszerű és aki ismeri a körömvirágot, az tudja, hogy milyen csodálatos, és értékes ez a gyógynövény. Régóta használják enyhítő gyógyírként bőrgyulladásra, ekcémára, sőt fogfájásra és még méhcsípésre is alkalmazzák. Déd-és nagyszüleink korában sokan készítettek belőle krémeket,teákat és olajakat is. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni. De miért is vennénk meg,ha otthon is elkészíthető?? Tehát:

Körömvirág-olaj recept :

Hozzávalók:

-15-20 db körömvirág (csak a virág)

-jó minőségű hidegen sajtolt olívaolaj

Elkészítése:

Kb. 2 literes befőttes üvegbe tesszük a megmosott és jól megszárított virágokat és az egészet felöntjük az olívaolajjal. Annyit teszünk rá, hogy pont ellepje (kb. 1-2 dl).  És akkor nincs más dolgunk, minthogy megkeressük a lakás legnapsütöttébb ablakát és 5-6 hétre ottfelejtjük. Nyáron elég 3-4 hét is,mert ezalatt az olaj átveszi a körömvirág illóolaját és ezáltal a gyógyhatását is. Letakarni nem kell, elég ha egy géz-anyagot ráteszünk a bogarak és az esetleges szennyeződések ellen.

Sokan készítik úgy,hogy az olajat melegítik,így hamarabb elkészül,de azt gondolom, hogy a "napenergiához" semmi sem fogható! :D 

Akkor jó,ha az olaj szép narancssárga lesz.(ez a fényképen eléggé csalós..). Ekkor leszűrjük és száraz hűvös helyen tároljuk. Valahogy így:

 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.07. 15:31 Szólj hozzá!

Címkék: egészség gyógynövény körömvirág gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr152353958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása