Van Bécsben egy jónevű étterem-lánc (a nevét majd akkor írom ide,ha szponzorálja az oldalamat :DD ),ahol mindenféle bort kóstolhatunk és kérhetünk hozzá 2-3 fajta sajttálat. Ezen a fincsi hidegtálon a sajtok és gyümölcsök mellé néhány szószt is kaptunk,ez volt a fügés mustár. Mindez a mellette lévő shop-ban megvehető, konkrétan 5,99 euróért 100 gramm mennyiség!!!! Hát ennyiért érdemes próbálkozni az otthoni gyártásával :D Mivel még sehol nem kaptam fügét jó áron, és kedvenc sógornőmtől viszont jó pár kg zöldparadicsommal tértünk haza, ezért adott volt, hogy miből készüljön a szósz. Terveztem, hogy a végén még teszek bele pár aszalt fügét az ízhatás kedvéért,de ezt elfelejtettem.. Most jöjjön a recept:
Mai napra levendula-lekvárt terveztem, de a fekete szeder bokrom elfelejtett teremni,s hát az bizony kihagyhatatlan belőle.... De mivel mindenáron lekvárfőzésre készültem, és gondolván az őszi vitaminhiány fedezésére is, jó ötletnek tűnt a csalánlekvár főzése.
A napokban megadta magát a kis traktoros fűnyírónk,emiatt a kert telis-tele volt már csalánnal.
Párom igencsak helyeselte az ötletet, legalább nem neki kell gaztalanítania-ezt amúgy rosszul gondolta,mert próbamennyiségnek nem igazán sok kellett. :D
Címkék: alma menta citrom befőzés csalán gasztroajándék
Már jó néhány zakuszka receptet láttam mostanság,- a teljesség igénye nélkül: Kaldenekernél , Dulminánál, Ritánál, meg még sok más helyen (elnézést, a többi most nem jut eszembe)-, így mivel nagy zöldségkedvelő vagyok, nekiláttam megalkotni a saját zöldségpástétomomat. Több zöldfűszert szerettem volna-és mivel éppen volt itthon-, sárgarépát és fokhagymát is terveztem hozzá.Szerencsémre akciós volt a kápiapaprika, valamint szintén jó áron jutottam paradicsom-paprikához és padlizsánhoz is, paradicsom, patiszon és hagyma meg sárgarépa pedig termett a kertemben, vagyis nagyrészt adott volt minden a befőzéshez.
Ja,meg kedvem is volt :D.
Címkék: hagyma zöldség paradicsom paprika fokhagyma cukkini csípős sárgarépa befőzés patiszon gasztroajándék bio vegeta
Amióta többen tudják, hogy a legújabb hobbim lett a befőzés, azóta rengeteg gyümölcsöt kapok kedves emberektől :D. Így lett a címben említett savanyúságféle is. Emlékszem, először párom nagymamájánál ettem ecetes szilvát, és annyira rákaptam, hogy amit küldött télre,pár hét alatt bepusziltam. Néha csak úgy magában is ettem,de legjobb pl. rántott husik mellé. Azóta eltelt már vagy húsz év, a mostanra már dédimama jócskán a nyolcvanas éveiben jár és már nem tesz el szilvát,de leírta nekem a receptet,amelyért nagyon hálás vagyok neki!!
Igaz,kissé átalakitottam, (imádok variálni, ezért néha túlbonyolítom a dolgokat,de ki-ki ízlésének megfelelően fűszerezheti). Szóval én tettem bele rózsaborsot meg fokhagymát,valamint pár szál rozmaringot is.
Címkék: szilva ecet befőtt gasztroajándék mirabella
Még a nyáron Makkánál találtam rózsalekvár receptet, hát gondoltam,ez kell nekem,mivel rajongok a keleti ízekért (is!),és ez alatt főként néhány keleti fűszert értek,így elsősorban a kardamomért. Még a kávéhoz is azt teszek,meg fahéjat,ha nem veszik észre.. Na, szóval van a kertemben pár rózsatő, meg néhány illatos futórózsa-bokor mélyvörös színben. Úgy véltem, ha valaminek ennyire intenzív illata van, íze sem lehet rossz :D.
Címkék: rózsa keleti lekvár ízek gasztroajándék
Mostanában rákaptam a gombászásra, majd' minden nap megyünk és teli kosárral jövünk haza. Eleinte még nem találtam meg a vargányát (vagy nem is volt akkor), de mára valahogy ráállt a szemem és annyira belelkesedtem, hogy nekiálltam az eltevésének. Hiába kerestem a neten,nem találtam receptet erre, ezért hát kreáltam egyet.
Röviden a recept:
Címkék: gomba krém
A mai napra csak egy képet gondoltam feltenni, ugyanis új ruhába öltöztettem a lekvárjaimat, mivel kaptam megrendelést belőlük!! :D Meg amúgy is jön a tél :D Ígérem, hamarosan jönnek a receptek is!
Hát ez a nap is eljött !!! Már nagyon régóta nyaggatott kis családom, hogy írjak arról,amit mostanság kotyvasztgatok.. Ugyanis sosem gondoltam volna magamról,hogy az egyszerű vajas kenyéren kívűl nekem más is sikerülhet :D Aztán meg mégis sikerült.. Először csak szó szerint értelmeztem a recepteket,aztán a kezdeti sikereken felbuzdulva már bonyolítottam is azokat, később meg nekiálltam kisérletezgetni, főként különleges dolgokat kitalálni, befőzni újnál-újabb különleges lekvárokat, dzsemeket. Emellett meg igyekszem odafigyelni az alapanyagok minőségére, a lehetőségek szerint minél kevesebb fehér liszt és cukor használatára. Szóval röviden ennyit bevezetőül,aztán majd úgyis kiderül, tudok-e új dolgokkal előállni...:D