Ha már bio és 'egészséges táplálkozás', akkor figyelnünk kellene az ételízesítők használatára is! Ugyanis nem mindegy, melyiket használjuk,mert a legtöbb tele van cukorral és mindenféle ízfokozókkal: nátrium-glutamáttal,dinátrium inozináttal és egyéb kimondhatatlan nevű dologgal is :(   Illik ezen kivűl még a bevitt só mennyiségére is ügyelnünk, s mivel a só sűrűsége elég nagy, emiatt "nehezéknek" is használják az ételízesítőknél... Hát én mindezeket figyelembe véve alkottam meg saját ételízesítőnket, ami főként a kertünkben és a környéken termett zöldségek felhasználásával készült, vagyis bio a javából!!

Nem gondolnám,hogy ezzel feltaláltam a spanyolviaszt, mert ki-ki saját ízlésének megfelelően ízesítheti,de úgy gondolom, a végeredmény elég jó lett.  Azóta már a nagyobb család is ezt használja, s nekem ez az igazi elismerés!! :DDD  Ha esetleg nem akarunk zöldségek aszalásával bíbelődni, vásároljunk egyszerűen bio szárított zöldségeket,bár azt gondolom, a szárítás nyáron nagyon könnyen kivitelezhető.. A gyógy-és fűszernövények szárítása pedig egyszerűen fantasztikus! Nálunk nyár elejétől az egész konyhában kellemes illat terjeng a szárításra felaggatott gyógynövényektől. Csak zárójelben jelzem, hogy például a menta illata a legyeket is távol tartja..(Kár, hogy erről a nálunk tanyázó legyek nem hallottak!! :DDD )

Elég a szövegből, jöjjön a recept, végül is ez nem egy fitoterapeuta-blog!

Vegeta házilag:

Hozzávalók: (1 kg mennyiséghez)

-20-30 dkg Himalaya só /inkább ízlés szerint/

-5-6 ek.kurkuma

-1-2 kk. sáfrány

-szárított zöldfűszerek : lestyán és petrezselyem (ez fontos!), lehet még kakukkfű,bazsalikom,oregánó,rozmaring...stb.

-szárított zöldségek: sárgarépa,fehérrépa,zeller,hagyma,póréhagyma,fokhagyma,paprika,paradicsom,..stb.

Elkészítése:

A fenti összetevőket összeturmixoljuk, bár aki darabosan szereti, annak elég nagyon apró darabokra aprítani akár..Nagyon fontos megemlíteni,hogy az aszalvány akkor jó,ha a zöldség már annyira száraz,hogy szinte zörög!Ha hozzáérünk,darabokra hullik szét.Erről sajna nincs képem,ez már a mixelés utáni állapot:

Ezután nagyon-nagyon jól átkeverjük, esetleg zacskóba vagy üvegedénybe rakjuk és száraz hűvös helyen tároljuk! Ha sikerül helyes kis zacsikba tenni, akár ajándéknak is alkalmas!

Használható levesalapnak, főzelékek, mártások, szószok és köretek ízesítésére is,de akár vegán fasirtok ,kencék vagy az előzőleg leírt gabonakolbász  és zakuszka hozzávalója is lehet! 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.01. 20:44 Szólj hozzá!

Címkék: egészség zöldség gasztroajándék bio vegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr342338057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása