Gyermekkoromban nehézkes volt a déligyümölcs beszerzése,így minden darabját meg kellett becsülni..hát akkor ismertem meg ezt az édességet! Nem is tudom, miért is írom le,mert nem különösebben bonyolult az elkészítése,de ezidáig én sem álltam még neki.. Szóval lehet,hogy más is kedvet kap hozzá! A legjobb az egészben, hogy készítésekor karácsonyi illat lengi be a lakást,ami ebben a zord időben igazán jól jön..Erről jut eszembe, érdemes "beizzítani" a párologtatókat, akár narancs, levendula vagy eukaliptusz illattal is! Tehát akkor a recept:

 

Kandírozott narancs- és citromhéjak:

Hozzávalók:

- citrushéj (csakis bio-citrom ill. narancs!!)

- barna nádcukor (kb. a citrushéjak fele mennyiségű)

Elkészítése:

A narancs-és citromhéjakat vékony, hosszúkás csíkokra felaprítjuk és 1 tálban vízzel felöntjük:

Letakarjuk,vagy nem takarjuk,teljesen mindegy,de minimum 2 napig áztatjuk,hogy a keserű anyagok a vízzel kioldódjanak. Emiatt érdemes a vizet cserélni rajta 2-3-szor naponta.A falánkabbak (mint pl. én) már így is kóstolgathatják,de még semmi íze nincs,nem érdemes :D Ezután a narancshéj kb. fele mennyiségének megfelelő cukorból szirupot főzünk és a héjakkal együtt még addig forraljuk,amíg majdnem minden lé elfő. Ekkor folyamatosan keverjük,le ne égjen! Amikor már úgy látjuk, hogy szinte kristályosodott az egész, akkor egy lapos tálra helyezzük és 1-2 napig meleg helyen ( radiátor vagy kandalló közelében) kiszárítjuk. 

Érdemes olyan helyre tenni,ahol nem tudunk folyton rájárni,mert akkor van esély arra, hogy valami erre érdemes sütihez,pl. gyümölcskenyérhez vagy gyümölcsteához is felhasználhassuk! :D

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.19. 15:15 Szólj hozzá!

Címkék: édes karácsony citrom narancs gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr482383634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása