Még nem nyílik a levendula virága, de már szemmel láthatóan megjelentek a friss új hajtások a bokrokon. Zöldül a kakukkfű, a citromfű már nagy hajtásokkal, a menta pedig -ha még csak picikkel is-, de büszkélkedhet. :D
Mindig is visszavágyom Provence-ba...:D A levendula illata, az ébredő természet szépsége eszembe juttatja a dél-francia tájak sokszínűségét, bujaságát. Érzem a mediterrán ízeket és persze a helyi fűszereket. Az ízesen karakteres provence-i borokat is , naná! :D
Na, majd egyedül álmodom tovább..Jöjjön most a legújabb kreálmány, amit erről a vidékről neveztem el:
Provence-i szirup:
Hozzávalók:
- 1 nagy csokorra való zöldfűszer (menta, citromfű, levendula, kakukkfű, zsálya....esetleg rozmaring..)
- kb. fél-1 liter víz (amennyi pont ellepi)
- fél kg cukor/nyírfacukor , esetleg méz
- 2 citrom
Elkészítése:
A fűszereket a vízzel feltesszük melegedni, nem forraljuk, csak kb. 15-20 percig főzzük. Lefedve min. fél-1 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Hozzáadjuk a cukrot vagy cukorhelyettesítőt (ha mézet használunk, azt csak a végén adjuk hozzá!) és picit összefőzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik benne és az ízek jól összeérnek.Jöhet a citromlé is bele.
Forrón üvegbe töltjük, majd behűtve kínáljuk. Készülhet belőle limonádé, de csorgathatjuk fagyi vagy pohárkrém tetejére is. (Ha jó sokáig főztük, akkor kihűlés után sűrű szirup készült belőle, ha kevesebb ideig, akkor kicsit hígabb maradt.)