Szeretitek a csípős cuccokat? Ha igen, akkor ezt imádni fogjátok!! Olyan szuper extrán csípős zselét sikerült megalkotnom, hogy ember legyen a talpán, aki ezt nagytételben magába tolja.. :D
Ámde: Sajtokhoz, sült húsokhoz, pástétomok, hidegtálak mellé igazán kiváló. Ez nem az a magában kiskanállal elnyalogatható zselé, hanem az az "ebből is egy picit" ízesítő. A kiinduló receptet Eszternél találtam, kicsit átalakítottam, de természetesen ezer köszönet neki!
A zselé egyébiránt összedobható száraz, illetve friss chiliből is, ez igazán mindegy, bár utóbbinál a főzési idő kicsit kevesebb. Nekem olyan félig száraz chilim volt itthon, mivel késő ősszel sikerült csak leszednem őket.
Csípős chili zselé:
Hozzávalók:
- 5 kg alma, vagy előzőleg ebből főzött 2 liter almapektin
- 50 dkg nádcukor/cukor
- kb. 15-20 dkg chili (ha száraz, akkor 10 dkg elég)
- 2 dl vörösborecet ( vagy 1 dl vörösbor és 1 dl almaecet)
- 1 ek. reszelt gyömbér vagy 1 kk. őrölt gyömbér -ez el is hagyható
- csipet só
Elkészítés:
A chilit vágjuk- lehetőleg gumikesztyűben- kisebb darabokra. Én betettem a turmixba magok nélkül és rusztikusra daráltam. (Ha friss chiliből készül, lehet előtte sóban áztatni, s csak kinyomkodás után darálni.)
Közben elkészítjük az almapektint. Itt már írtam róla részletesen. A lényeg, hogy az egész almákat jó sokáig főzzük, átszűrjük. lecsepegtetjük, majd felére beforraljuk. Ekkor kerül bele a chili, a cukor, valamint a többi ízesítő.
Addig főzzük, amíg kissé kocsonyás állagot nem vesz fel. Ha tányérra cseppentve hamar zselésedik, akkor van kész. Forrón üvegekbe töltjük, majd dunsztoljuk. Másnap mehet a kamrapolcra.