Szeretitek a csípős cuccokat? Ha igen, akkor ezt imádni fogjátok!! Olyan szuper  extrán csípős zselét sikerült megalkotnom, hogy ember legyen a talpán, aki ezt nagytételben magába tolja.. :D 

Ámde: Sajtokhoz, sült húsokhoz, pástétomok, hidegtálak mellé igazán kiváló. Ez nem az a magában kiskanállal elnyalogatható zselé, hanem az az "ebből is egy picit" ízesítő. A kiinduló receptet Eszternél találtam, kicsit átalakítottam, de természetesen ezer köszönet neki!  

A zselé egyébiránt összedobható száraz, illetve friss chiliből is, ez igazán mindegy, bár utóbbinál a főzési idő kicsit kevesebb. Nekem olyan félig száraz chilim volt itthon, mivel késő ősszel sikerült csak leszednem őket.

Csípős chili zselé:

Hozzávalók:

- 5 kg alma, vagy előzőleg ebből főzött  2 liter almapektin

- 50 dkg nádcukor/cukor

- kb. 15-20 dkg chili (ha száraz, akkor 10 dkg elég)

- 2 dl vörösborecet ( vagy 1 dl vörösbor és 1 dl almaecet)

- 1 ek. reszelt gyömbér vagy 1 kk. őrölt gyömbér -ez el is hagyható

- csipet só

Elkészítés:

A chilit vágjuk- lehetőleg gumikesztyűben- kisebb darabokra. Én betettem a turmixba magok nélkül és rusztikusra daráltam. (Ha friss chiliből készül, lehet előtte sóban áztatni, s csak kinyomkodás után darálni.)

Közben elkészítjük az almapektint. Itt már írtam róla részletesen. A lényeg, hogy az egész almákat jó sokáig főzzük, átszűrjük. lecsepegtetjük, majd felére beforraljuk. Ekkor kerül bele a chili, a cukor, valamint a többi ízesítő.

Addig főzzük, amíg kissé kocsonyás állagot nem vesz fel. Ha tányérra cseppentve hamar zselésedik, akkor van kész. Forrón üvegekbe töltjük, majd dunsztoljuk. Másnap mehet a kamrapolcra. 

 

Szerző: Bio-Ritmus  2012.02.09. 13:23 1 komment

Címkék: zselé csípős befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr394083885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamrapolc_ 2012.03.13. 14:22:45

Nagyon jól néz ki ez a zselé! Összefut a nyál a számban :) nekem is ki kell próbálnom!!
Kérlek nézz be hozzám, vár ott egy kis meglepetés! :)
süti beállítások módosítása