Hát ez egy méretes példány lett valóban, már ha Túró Rudinak nevezzük! Először túrós panna cottát terveztem mára, mintegy főpróbaként a karácsonyi menüsorba, aztán meggondoltam magam! :D
Mondjuk, régebbi szomszédasszonyom, aki eredeti szakmáját tekintve szakács és életmód-analizátor is volt egyben (folyton megkritizált mindenkit), ő mondta, hogy egy új ételt úgy kell elnevezni, hogy képviseljen téged! Ezt már akkor sem értettem, de sosem akartam semmire rákérdezni, mert egy kérdés nála még plusz egy órát és még 2 kávét meg rengeteg cigit is jelentett... :D
Amúgy pedig engem akkoriban -magamat leszámítva- semmi sem képviselhetett, mert nemhogy receptem nem volt, de a kávéfőzőn és a telefonon (pizzarendelés) kívül más konyhai eszközzel nem is igen kerültem közelebbi kapcsolatba. :D
Na, de ma már nem így van! :D Jöjjön is a recept:
Narancsos Túró Rudi :
Hozzávalók:
- fél kg túró
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg citrushéj-befőtt (recept itt, de helyette lehet 1 narancs reszelt héja)
- 1 ek. vanília-aroma vagy vaníliás cukor
- 4 ek világos nádcukor/cukor
- 2 dl tejszín/sürített tej
- 4 ek zselatinpor/agar-agar vagy zselatinlap ( 2 dl folyadékhoz való mennyiségben)
- 1 tábla fekete csoki
- 6-7 dkg vaj
Elkészítése:
A tejszínt összekeverjük a zselatinnal és felmelegítjük a teljes oldódásig. Amíg hűl, a túrót a mazsolával, a narancshéjjal, a cukorral és a vaníliával összekeverjük, majd a tejszínes zselatint is hozzáadjuk. Folpackkal bélelt őzgerinc-formába kanalazzuk (pont belefér) és hűtőbe tesszük. Alig 1 óra alatt megdermed.
Ekkor a csokit a vajjal vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk és ha már kézmeleg, bevonjuk vele a formából kiborított túrót!
Mi rögtön megkóstoltuk, de néhány perc hideg után könnyebben szeletelhető! És persze szebben! :D A kiinduló receptet a Tutireceptek oldalán találtam, köszönet érte!