Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem már volt cca. 50 db tojásfehérjém is a fagyasztóban. Amióta anyum is tudja, hogy mindig felhasználom őket, azóta ő is rendületlenül gyűjti nekem..:D Emiatt kénytelen vagyok előre gondolkodni, mi is legyen a sorsa.
Télen általában gyümölcskenyérben teljesedik ki, nyáron pedig rendszerint pavlova torta készül belőle. Nevével ellentétben (Anna Pavlova ugyanis orosz balett-táncosnő volt) ez nem kimondottan könnyű kis desszertecske, én például egy szeletnél többet nem is bírok enni belőle.
A leghasználhatóbb receptet Tücsökbogárnál találtam, de mivel én egyből dupla adaggal kezdtem, a sütési idő is kicsit több volt. Ha nem sül meg rendesen, az sem baj, akkor olyan íze lesz, mint pl. a madártejen a hab. Ha túlsütjük, akkor pedig kissé a habcsókra hajaz majd.
Epres pavlova:
Hozzávalók:
- 7-9 db tojásfehérje
- kb. 30 dkg cukor
- 3 kanál keményítő
- pár csepp citromlé vagy ecet
- csipet só
- kevés vanília-aroma vagy kivonat, esetleg pár kanál rum (el is maradhat)
Tetejére:
- 2 dl tejszín
- pár kanál eperlekvár (opcionális)
- eper vagy szamóca
Elkészítés:
A tojások fehérjét a citromlé és a só segítségével kemény habbá verjük. Folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot, a végén pedig a keményítőt és a vaníliát is hozzáöntjük. Kivajazott tortaformába tesszük, vagy egy tepsi közepére halmozzuk. (Nekem nem sikerült túl keményre a hab, emiatt tettem tortaformába.)
Előmelegített sütőbe tesszük, s kb. 120-130 fokon 60-70 percig lassan sütjük. Ha kész, a sütőben is hagyhatjuk, hogy kihűljön. Én persze előbb kivettem és éles késsel körbevágtam, majd így könnyen kicsúsztattam.
Ugye, milyen jól néz ki már most is? (Bár én csak 50-60 percig sütöttem, ráfért volna még negyed óra!)
Kihűlés után felvert tejszínhabot teszünk rá.
(Aki akarja, előtte lekvárral megkenheti.) Végül szamócát és epret halmozunk a hab tetejére.
Ha kibírjuk, fél órát pihentessük a hűtőben, akkor szebben szeletelhető lesz! Tetejét díszíthetjük menta- vagy citromfűlevélkével is. Jó kis nyári desszert, bátran ajánlom mindenkinek!