Biztosan van jobb dolog is, mint reggelente a habos kávénkat egy szelet finom sütivel vagy egy jófajta muffinnal elfogyasztani, de néha úgy érzem, nem sok! :DDD Ezért szeretem, ha máskor nem, hát hétvégén legyen meg ez a kis apró örömöcske.
Amúgy pedig muffint készíteni annyira szemérmetlenül egyszerű,hogy talán a legnagyobb feladatot a csokoládé apró darabokra tördelése jelenti ezen muffin esetében. A többiében a papírkapszlik előkeresése, ill. megtalálása! :D
Leszögezném, talán ez a sütemény az egyetlen, amiből én is tudok egynél többet benyomni, bár egyeseknek nem esik nehezére a 4-5 db sem! Annyira Sacher-torta ízű, hogy csak na! Igazi házi baracklekvárral és jó vastag csokimázzal a tetején jó szolgálatot tehet sürgető édességhiány jelentkeztekor! :D
Na, azért a diétába nem illeszthető bele, nem egy lájtos desszert, tele 2-féle csokival meg lekvárral, de hát ugye nem muszáj belőle halálra zabálni magunkat! :D
Sacher-muffin:
Hozzávalók:
- 10 dkg tejcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 2 tojás
- 15 dkg nádcukor/cukor
- 10 dkg + 3 ek. baracklekvár (tetejére)
- 15 dkg liszt
- 1 ek. kakópor
- fél kk. sütőpor
- 1 csipet só
Máz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
Bemelegítésként melegítsük elő a sütőt 175 fokra és a muffin-tepsibe tegyünk papírkapszlikat. Az apróra tördelt csokit gőz felett olvasszuk meg a vajjal. Közben a tojásokat a cukorral meg a kis sóval keverjük habosra, majd öntsük hozzá a közben kihűlt csokis-vajas keveréket.
Keverjük bele a baracklekvárt, a kakaóport, a sütőport meg a lisztet is. Nem kell nagyon kidolgozni, ez a titka a jó muffin-tésztának, csak kanalazzuk bele a kapszlikba.( Kb. félig töltsük meg őket, mert sütés közben úgyis nőni fognak.) Majd 175 fokon 20-22 perc alatt megsütjük.
Ezalatt az étcsokit a vajjal olvasszuk meg szintén gőz felett (lehetőleg ugyanabban a tálban, amiben előzőleg a tejcsokit, hacsak nem vagyunk mazochisták, vagy megszállottan szeretünk mosogatni), s ha a muffinok kihűltek kissé, a tetejüket kenjük be baracklekvárral, majd arra csorgassuk rá az olvasztott csokit.
Kb.fél-egy óra alatt fogyasztásra kész állapotba kerül. Tessék kipróbálni! Tényleg imádtuk! Az eredeti recept Stahl Judit: Gyors muffinok c. könyvéből származik.