Igen-igen, a rizsfelfújt! Gyermekkorom egyik nagy kedvence volt! Imádtam azt is, ahogy a nagymamám készítette, azt is, ahogy anyukám készítette és még azt is, ahogy az oviban meg az iskolában a menzán készült. Szinte elrontani sem lehet! Ha kezdő vagy még a konyhában, akkor is érdemes bátran nekirugaszkodni, mert nem túl bonyolult az egész!
Nagyimnál jó sok porcukorral és házi édes baracklekvárral ettük, ami így együtt több száz kalória lehetett, na de ez akkor még mit sem számított! :D Mozogtunk egész nap, nem a számítógép monitorja előtt töltöttük az egész nyarat! Néha uzsonnára 3 szelet lekváros kenyeret is megettünk!
Ma már itthon fehér cukor és liszt elhagyásával készítem és inkább gyümölcsös változatban: kevés narancs, citrom és mazsola közreműködésével! :D Lehet hozzá gyümölcsöket is kínálni, esetleg gyümölcsszószt, de bármilyen lekvárral, esetleg vanília-sodóval is mennyei!
Gyümölcsös rizsfelfújt:
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs
- 1 bögre víz
- csipet só
- kb. fél liter tej
- 10-15 dkg világos nádcukor/cukor
- 1 narancs
- 1 citrom
- 1 rúd vanília
- 3 tojás
- 1 marék mazsola
- 1-2 ek. rizsliszt/liszt (el is maradhat)
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
Fontos, hogy előbb a vízben a rizst kicsit puhára főzzük, s csak utána adagoljuk hozzá a tejet. Kevergetés mellett hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a narancs meg a citrom reszelt héját és kicsit a levéből is. Majdnem puhára főzzük, közben beletesszük a mazsolát, majd amikor már majdnem leég,(:DDD) akkor levesszük a tűzről és lefedve pihentetjük. Kb. fél órát. Ezalatt kissé ki is hűl és a rizsszemek még jobban megpuhulnak majd.
Addig a tojások fehérjéből kis sóval, esetleg egy kis cukorral kemény habot verünk. A sárgákat belekeverjük a langyos rizsbe, majd kevés vajat adunk hozzá és végül a fehérje-habot meg a kanál lisztet is óvatosan hozzávegyítjük.
Vajjal kikent és morzsával meghintett tálba öntjük, majd 180-200 fokon fél óra alatt megsütjük. Jó étvágyat hozzá!