Igen-igen, a rizsfelfújt! Gyermekkorom egyik nagy kedvence volt! Imádtam azt is, ahogy a nagymamám készítette, azt is, ahogy anyukám készítette és még azt is, ahogy az oviban meg az iskolában a menzán készült. Szinte elrontani sem lehet!  Ha kezdő vagy még a konyhában, akkor is érdemes bátran nekirugaszkodni, mert nem túl bonyolult az egész!

Nagyimnál jó sok porcukorral és házi édes baracklekvárral ettük, ami így együtt több száz kalória lehetett, na de ez akkor még mit sem számított! :D Mozogtunk egész nap, nem a számítógép monitorja előtt töltöttük az egész nyarat! Néha uzsonnára 3 szelet lekváros kenyeret is megettünk!

Ma már itthon fehér cukor és liszt elhagyásával készítem és inkább gyümölcsös változatban: kevés narancs, citrom és mazsola közreműködésével! :D  Lehet hozzá gyümölcsöket is kínálni, esetleg gyümölcsszószt, de bármilyen lekvárral, esetleg vanília-sodóval is mennyei! 

Gyümölcsös rizsfelfújt:

Hozzávalók:

- 1 bögre rizs

- 1 bögre víz

- csipet só

- kb. fél liter tej

- 10-15 dkg világos nádcukor/cukor

- 1 narancs

- 1 citrom

- 1 rúd vanília

- 3 tojás

- 1 marék mazsola

- 1-2 ek. rizsliszt/liszt (el is maradhat)

- 5 dkg vaj

Elkészítés:

Fontos, hogy előbb a vízben a rizst kicsit puhára főzzük, s csak utána adagoljuk hozzá a tejet. Kevergetés mellett hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a narancs meg a citrom reszelt héját és kicsit a levéből is. Majdnem puhára főzzük, közben beletesszük a mazsolát, majd amikor már majdnem leég,(:DDD) akkor levesszük a tűzről és lefedve pihentetjük. Kb. fél órát. Ezalatt kissé ki is hűl és a rizsszemek még jobban megpuhulnak majd.

Addig a tojások fehérjéből kis sóval, esetleg egy kis cukorral kemény habot verünk. A sárgákat belekeverjük a langyos rizsbe, majd kevés vajat adunk hozzá és végül a fehérje-habot meg a kanál lisztet is óvatosan hozzávegyítjük. 

Vajjal kikent és morzsával meghintett tálba öntjük, majd 180-200 fokon fél óra alatt megsütjük. Jó étvágyat hozzá! 

Szerző: Bio-Ritmus  2011.02.24. 17:21 6 komment

Címkék: édes citrom narancs rizs desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr112687910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gesztenye receptjei 2011.02.24. 20:19:00

Nagyon tudnék most egy szeletet belőle enni:-)))
Szuper lett!

rozmaringesibolya 2011.02.24. 21:37:51

tegnap én ezt csináltam annyi év
kihagyás után, kicsit jobban átsütöttem,szinte ropogós lett a kérge .. rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/02/reform-rizskoch.html itt megnézheted

Foodafok 2011.02.24. 22:38:58

Ez valóban mennyei!!

Bio-Ritmus 2011.02.25. 08:49:16

@Usubu: Köszi, valóban finom volt!
süti beállítások módosítása