Kezdem megérteni azokat a barátaimat -már egyre többen vannak-, akiknek nincs tévéjük. Nem engedik be a családba a sok "szemetet", élén az idióta reklámokkal. Nálunk a fent nevezett isteni kekszecske rögtön átlényegült "omlósz" keksszé. (Hála a pösze kisfiús reklámnak-ha még valaki nem ismerné..:D)

Pedig ez egy igazán egyszerű és könnyen elkészíthető recept alapján készült, megbolondítva némi naranccsal és rizsliszttel, tehát kijárna neki a kellő tisztelet! :D Ha szív-alakú formával készítjük, lehet akár a Valentin nap egyik sztárja is! Sütésekor olyan mennyei narancs és kardamom illat terjeng a levegőben, hogy már emiatt is érdemes egyszer nekiállni!

Ráadásul ha túl nagy adagot gyúrtunk össze, le is fagyaszthatjuk a tésztát, de pár napot a hűtőben is pihizhet! Az alaprecept Belly konyhájából származik, ezért köszönet érte! Tényleg pont olyan omlós, amilyennek írta! Ajánlom mindenkinek!

Kardamomos-narancsos omlós keksz:

Hozzávalók:

- 25 dkg vaj

- 35 dkg liszt (nálam rizsliszt és kukoricaliszt, valamint finomliszt egyenlő arányban)

- 6-8 szem zöld kardamom őrölve, esetleg 1 kk. kardamom-por

- 1 bio-narancs vagy aroma

- 8-10 dkg cukor (ha lehet, világos nádcukor)

Elkészítés:

A vajat a cukorral, a narancs reszelt héjával és levével habosra keverjük. Hozzáadjuk a kardamomot és a lisztet is. (Jó, ha kerül bele kukoricaliszt is, mert szép sárga színt ad majd.) Hosszúkás hengert formálunk belőle, folpack-ba tekerjük és pár órára hűtőbe tesszük. 

Lehet egy éjszakán át is pihentetni, akkor másnap 2-3 mm-es szeletekre vágjuk (mint a szalámit) és 180 fokos sütőben (ha nem akarunk mosogatni, akkor sütőpapíron) 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha az oldala picit sötétedni kezd. Később sem fog megkeményedni, de szerintem úgyis elfogy pillanatok alatt! 

Szerző: Bio-Ritmus  2011.02.08. 11:49 4 komment

Címkék: narancs keksz

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr682646498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pixiepie 2011.02.08. 12:43:30

Máris viszem a receptet, aztán majd referálok milyen lett. :) Omlós is, kardamomos is, csak jó lehet!

Bio-Ritmus 2011.02.08. 13:10:18

@Pixiepie: meg narancsos is! Ok, várom a beszámolót!

Borsó meg a héja 2011.02.09. 19:59:59

hűha, jó kis íztársítás :) odavagyok a narancsos süteményekért.

Bio-Ritmus 2011.02.09. 20:41:03

@Borsó meg a héja: Köszi, ki kell próbálni! Megéri!
süti beállítások módosítása