Mármint a karácsonykor kötelező gyomorfájás! :D Mert meg is tettünk érte mindent! Azért is, hogy fájjon -a kötelező háromnapos nagykajálással és a rokonság elviseléséhez szükséges koccintgatásokkal-,majd utána meg azért is, hogy ne! Ehhez felhasználtunk többféle alkoholt, nevezetesen jóféle dögerős házi szilvapálinkát és egyéb ehhez hasonlatos szeszeket! :D  Na, most jó! Akkor lehet kísérlezetni újabb fűszeres dolgokkal.

Tény, hogy pár napig még illendő folytatni a kulináris élvezkedéseket, mert január elejétől úgyis visszaáll minden a régi kerékvágásba, hát használjuk ki a maradék időt, mert a jövő még nem kezdődött el! (hoppá,nem akartam politizálni!)

" Még meg sem néztük, milyen lett a házilag készült olaszos típusúra tervezett szalámi!?" Hát uccu, kezdjük meg! Jó sok színes bors és édeskömény került bele, hogy igazán talján legyen és hát tükrözze a csizmalakók általam dicsőitett ízlését! Van benne szalonna is, hogy ártson is kissé, de a tartósítószerek és ízfokozók messze kerüljenek azért! :DDD  Ennyi most belefér! 

A dícsőség egyébként a zuramat illeti, én csak kinyilvánítottam, hogy mit szeretnék, találtam hozzá receptet is Dolce Vitánál (bár ő azt mondta, tudja!), aztán az egészet ő követte el, én csak a szurkolótábort erősítettem! Íme a recept:

Olasz-típusú szalámi recept:

Hozzávalók:

- 2 kg sertéscomb

- 1 kg zsírszalonna

- 10 dkg Himalaya só

- kb. 5 dkg színes egész bors

- kb. 3 dkg egész édeskömény

- pár gerezd fokhagymából és 1,5-2 dl vízzel készült átszűrt fokhagymás lé

Elkészítése:

A húst és a szalonnát kb. 1 cm-es kis darabokra aprítjuk, majd a durvára tört fűszerekkel elkeverjük. Megöntözzük annyi fokhagymás lével, amennyitől jól alakítható masszát kapunk. Kis ideig állni hagyjuk, majd kolbásztöltővel vastag bélbe töltjük.

Madzaggal megkötözve (mármint a kolbászt) fellógatjuk, majd 2 napig apóséknál füstöltetjük és minimum 6 hétig száraz, hűvös helyen hagyjuk lógva (:D). Ez most a képen látható módon néz ki. A zuram szerint még ugyanennyi állás kellene neki, hogy az igazi állagot elnyerje! Akkor szebben és vékonyabban szeletelhető lesz majd! (Még van 3 szál, az várhat!) 

Legközelebb még jobban össze kell törni a fűszereket, mert nem mindenki szeret 1-1 egész borsra ráharapni! (Én a rózsaborsra imádok!) Éljen Olaszország!!! :D

Szerző: Bio-Ritmus  2010.12.28. 13:38 7 komment

Címkék: hús kolbász

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr332543942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2010.12.28. 14:36:59

Nálam is téli program része,ez a szalámi talán januárban:DD Ezért a szalámiért megváltoztatnám a bioritmusomat!!

Bio-Ritmus 2010.12.28. 14:47:32

Köszi, tényleg baromi jó lett, érdemes! :D

Foodafok 2010.12.29. 19:51:19

Ez nagyon jó!! Már darálom is a húst. Most látom, van még itt egy újabb csoda, gabonakolbász formájában.

Bio-Ritmus 2010.12.29. 20:09:11

@Usubu: Ne daráld, vagdosd!! Fontos, ez nem magyar kolbász!!:D

Foodafok 2010.12.29. 20:34:13

Parancs! Értettem!! De! Ipari darálóval, tárcsa nélkül, csak elővágóval, ugyan az, mintha késsel vágnám. Akkor lessz jó darabos. A tatárhúsnál is az a tuti, amelyiket késsel vágják át, és nem nyomják át darálon.

Bio-Ritmus 2010.12.29. 20:37:05

@Usubu: Ok, ezt már szeretem!! :DDD
süti beállítások módosítása