Nem, tényleg nem volt vicces a tegnapi vacsora-készítés! Az egész konyha, a kések, a deszkák és a kezem is úgy nézett ki, mintha valami hatalmas baleset történt volna a konyhámban :D.(Tudom, gumikesztyű!) Pedig előtte már a vásárlásnál megpróbáltak lebeszélni róla... Mindenki ellene szavazott! Én mégis hajthatatlan voltam sült cékla-ügyben. 

Gyerekkorom óta imádom az ecetes céklát és jó múltkor olvastam egy olasz sült cékla receptet itt, és azóta-igazi gourmet-hoz méltón- alig vártam, hogy megkóstolhassam! Kicsit átalakítottam, és irtó jó ízek jöttek össze a végén!

Rozmaringos sült cékla:

Hozzávalók:

- 4-5 db kisebb cékla

- kis ág rozmaring (vagy 1 kk. szárított)

- 3 ek.olívaolaj

- 1 ek. balzsamecet

- só,bors

- esetleg 1 kk. juharszirup/méz

Elkészítése:

 A céklát kisebb darabokra vágjuk,sózzuk-borsozzuk és 180-200 fokon kevés vízzel felöntve, alufóliával letakarva megsütjük. Ez elég hosszadalmas művelet, majdnem egy órát vesz igénybe.

Közben egy kisebb tálkában összekeverjük a balzsamecetet és az olívaolajat a juharsziruppal vagy a mézzel, majd ebbe a szirupba mártogatva a rozmaring-ágat, alaposan bekenjük vele a céklákat. Ha nincs friss zöldfűszerünk, ugyanezt tegyük egy kenőtoll segítségével. Magas hőfokon, akinek van, grillező fokozaton süsse még 10-15 percig. Ezalatt kissé karamelles réteg képződik a céklák tetején. 

Ha kész, olívaolajjal és piritóssal tálalhatjuk, de jó lehet szárnyasok mellé köretként is. Száraz, könnyed fehérbort ajánlanék hozzá. (pl. juhfark) Mi most fokhagymás joghurttal ettük. (Sokkal finomabb, mint ahogy kinéz! :D )

Szerző: Bio-Ritmus  2010.12.10. 09:10 Szólj hozzá!

Címkék: egytálétel cékla

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr632505406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása