"Neeee, neeee, csak a gombokat ne! Azok gumicukorból vannak" Akár ez is lehetne az életre kelt Mézi első mondata... Az úgy kezdődött, hogy tavaly nagylányom barátnője ilyen kis mézeskalács-figurákat ajándékozott, és hát annyira jól sikerültek, hogy akkor is és idén is újra alkottuk őket! Köszönjük, Mártika, jó ötlet volt!!!! :DDD

Közvetlenül utána ragad az egész konyha,de akkor is bíztatok mindenkit a gyártására, mert ez biztosan meghozza a kellő karácsonyi hangulatot. Emlékszem, amikor először készültek, még napok múlva is folyamatos mézeskalács-illat terjengett az egész házban... Ezt a verziót egyébként valami fűszerkeverék hátsó oldalán találtam és azóta is így készítem, annyira finom lett:

Mézeskalács-recept:

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt 

- fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj,szegfűszeg,gyömbér...)

- 1 csapott kk. szódabikarbóna

- 10 dkg barna nádcukor/cukor

- 20 dkg méz

- 6-7 dkg puha vaj

- 2 tojás sárgája

- 1,5 dl langyos tej

Mázhoz:

- 2 tojás fehérje

- 20 dkg porcukor

- esetleg pár csepp ecet vagy 1 kk. habfixáló

Elkészítése:

A fenti hozzávalókból puha tésztát készítünk, addig gyúrjuk, amíg egy tömbbe áll össze. Ekkor folpackba csomagolva néhány órára,vagy 1 éjszakára hűtőbe tesszük. 

Ezután 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk ki belőle. Lehet előre papíron megtervezni és sablon segítségével kivágni. Közepes sütőben (180-200 fokon) kb. 8-10 percig sütjük. Ha kihűltek, a cukorral felvert tojásfehérjéből mintákat rajzolunk rájuk. (Legjobb egy zacskóba kanalazni a habot és az alját kiszúrni.) Ha van, használhatunk színes gyöngyöket, gumicukrot és dekorceruzát is a diszítésükhöz.

Íme a "késztermék" Gabriella keze nyomán...:D 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.12.06. 11:32 Szólj hozzá!

Címkék: karácsony méz desszert fahéj gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr492496674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása