"Neeee, neeee, csak a gombokat ne! Azok gumicukorból vannak" Akár ez is lehetne az életre kelt Mézi első mondata... Az úgy kezdődött, hogy tavaly nagylányom barátnője ilyen kis mézeskalács-figurákat ajándékozott, és hát annyira jól sikerültek, hogy akkor is és idén is újra alkottuk őket! Köszönjük, Mártika, jó ötlet volt!!!! :DDD
Közvetlenül utána ragad az egész konyha,de akkor is bíztatok mindenkit a gyártására, mert ez biztosan meghozza a kellő karácsonyi hangulatot. Emlékszem, amikor először készültek, még napok múlva is folyamatos mézeskalács-illat terjengett az egész házban... Ezt a verziót egyébként valami fűszerkeverék hátsó oldalán találtam és azóta is így készítem, annyira finom lett:
Mézeskalács-recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj,szegfűszeg,gyömbér...)
- 1 csapott kk. szódabikarbóna
- 10 dkg barna nádcukor/cukor
- 20 dkg méz
- 6-7 dkg puha vaj
- 2 tojás sárgája
- 1,5 dl langyos tej
Mázhoz:
- 2 tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- esetleg pár csepp ecet vagy 1 kk. habfixáló
Elkészítése:
A fenti hozzávalókból puha tésztát készítünk, addig gyúrjuk, amíg egy tömbbe áll össze. Ekkor folpackba csomagolva néhány órára,vagy 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Ezután 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk ki belőle. Lehet előre papíron megtervezni és sablon segítségével kivágni. Közepes sütőben (180-200 fokon) kb. 8-10 percig sütjük. Ha kihűltek, a cukorral felvert tojásfehérjéből mintákat rajzolunk rájuk. (Legjobb egy zacskóba kanalazni a habot és az alját kiszúrni.) Ha van, használhatunk színes gyöngyöket, gumicukrot és dekorceruzát is a diszítésükhöz.
Íme a "késztermék" Gabriella keze nyomán...:D