Érdekes figyelni az embereket, mennyire másként viszonyulnak a hóeséshez. Van, aki szinte ujjong örömében (általában a gyerekek) és van, aki mérgelődik, hogy már megint miért kellett? Nem elég, hogy nem lehet közlekedni, meg még el is olvad, tiszta latyak lesz tőle minden. Bevallom, én imádom a hóesést! Gyönyörűek azok az apró jégcsillagok, ahogy a lámpafénynél táncot lejtenek. Kedvem lenne egy jót sétálni a hideg ellenére is, hisz' annyira romantikus tud lenni.. Meg kellene látni a jót, tudni kellene örülni az élet apró dolgainak...
És mennyire jólesik egy hóesésben tett séta után egy forró, tartalmas krémleves. Nevezetesen a fokhagymakrémleves. A receptet egyébként Andi barátnőmtől kaptam és már elsőre akkora sikere volt, hogy azóta is így készítem, semmit sem változtattam rajta.
Fokhagymakrémleves Andi receptje alapján:
Hozzávalók:
- 2-3 fej fokhagyma
- 1 liter húsleves
- olívaolaj
- 3 ek. fehér tönkölyliszt/liszt
- 2-3 dl tejszín
- 6-8 dl tej
- só, bors, (esetleg bio-vegeta)
- szárított v. friss petrezselyem
- reszelt sajt és pirítós a tálaláshoz
Elkészítése:
A fokhagymákat megtisztítjuk, félreteszünk 2-3 gerezdet, a többit a húslevesben megfőzzük. Közben a maradék fokhagymát felaprítjuk és kevés olívaolajon nagyon picit megpirítjuk.
Ha megérezzük az illatát, ,már tehetjük is hozzá a lisztet, azzal is csak párszor átkeverjük és óvatosan felöntjük a tejszínnel. Közben kisebbre vesszük a lángot és folyton kevergetjük, nehogy csomós legyen! Ha teljesen simára kevertük, felöntjük a tejjel (apránként adagolva), majd a húslevesben megfőzött fokhagymákat leturmixoljuk. És ezt is a leveshez adjuk.
Sózzuk-borsozzuk, petrezselymet adunk hozzá. Forrón piritóssal (esetleg kockára vágva) és reszelt sajttal tálaljuk. Ha valaki nagyon fázik, egy jó pálinkát küldhet utána. (Érzékeny gyomrúaknak kötelező! :DDD ) Jó sétálást a havazásban és jó hétvégét kívánok!