Nagypapám egyik (volt neki néhány:D ) kedvenc mondása volt :"Ha adnak valamit, fogadd el,ha megütnek fuss el!" (valahogy így..) ,és hát ma pár dolgot tálcán kínált felém a természet. Elfogadtam...
Ugyanis, nem emlékszem, mikor volt utoljára, hogy november elején még virágzik a levendula és igaz,már kissé feketedve,de a citromfű és a menta sem fagyott még el a kertem nagyon védett zugaiban. A levendulát még hagytam, de az utóbbi kettő már nem érte volna meg a hétvégét,ha most le nem szedem. Leszedtem :DDD.
És kitaláltam, hogy ilyen kis mennyiségből csakis pesto készülhet belőlük. Régebben találtam Kaldeneker és Jókaja oldalain, hogy ők már bizony készítettek citromfűből pestot, gondoltam, akkor a menta csak dobhat rajta! Szóval így készült ez a kis édesség:
Édes pesto:
Hozzávalók:
- nagy csokor citromfű
- nagy csokor menta
- 1-2 narancs leve (esetleg reszelt héja)
- 4-5 ek. darált mandula és/vagy pisztácia
- édesítéshez méz vagy barna cukor esetleg marcipán
- 1-2 ek. Cointreau vagy valamilyen narancslikőr, esetleg brandy -ez el is maradhat
Elkészítése:
Turmixgépbe pakoljuk a gyógynövényeket a narancslével együtt, majd attól függően, hogy mennyire sűrű állagot szeretnénk elérni, adagoljuk hozzá a darált mandulát és a pisztáciát. Kóstolás után édesítjük. Ha szeszt is teszünk hozzá, vigyázzunk a kóstolgatással, mert jó kedvünk lesz tőle :D

Ez az édes pesto jól illik gyümölcsökhöz, fagyikhoz és egyéb süteményekhez. Ha marcipánt tettünk hozzá, önálló desszertként is megállja a helyét! Hűtőben kb. 1 hétig eltartható.