Régi emlékeimben él nagymamám, aki minden egyes családi összejövetelnél órákat állt a tűzhely mellett és nemcsak sokféle ételt,hanem legalább ugyanannyi desszertet is készített. A rá való emlékezés duplán aktuális, egyrészt ma van halottak napja, másrészt 2 napja lett volna 96 éves! De a hétvégén nemcsak emiatt jutott eszembe, hanem a rengeteg főzőcskézés miatt is... Rájöttem, ha rossz a szervezés,ebben nagyon el lehet fáradni, ezért el is határoztam, a jövő héttől nagyobb teret biztosítok a gyerekeknek is, főként,hogy már nem is annyira gyerekek, meg kitört az őszi szünet is :D.
A mai menü egyik fogása volt ez az étel, bár 2 napja is tésztából készült, úgy jött ki a lépés, hogy a mai is. De emiatt senki sem panaszkodott!
Házi tagliatelle erdei gomba mártással:
Tagliatelléhez:
- 50 dkg liszt (legjobb a durumliszt)
- 3 tojás
- kevés langyos víz
Elkészítése:
Az előző posztban már írtam a tészta készítéséről, most "beszéljenek" inkább a képek:
És a kész tagliatelle:
Erdei gomba mártás:
- kb. 1 kg erdei gomba (ami éppen terem, ehető és nem mérgező! :D ) pereszke, rókagomba, gereben, tinórú, vargánya..
- 1 hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 2 dl tejszín
- zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya
- só, bors
Elkészítése:
Már itt írtam a gombamártás készítéséről, csak most a tészta miatt egy kis tejszínnel dúsítjuk a mártást a vaj helyett. Ha a gomba elkészül, ráérünk a tésztát akkor a forró vízbe tenni,mert a házilag készült tésztának elég 1 perc főzési idő. Ha leszűrtük, olívaolajjal locsoljuk meg, nehogy összeragadjon! Íme a végeredmény:
Ha szeretjük, tetejére reszelhetünk vagy forgácsolhatunk kevés parmezánt!