"Wu wei"-mondta Micimackó, a Micimackó és a tao című könyvben. És igen, így tettem én is, tekintve lekvárkészítés terén igencsak hagytam bolyongani a fantáziám :D Más téren is jó lenne néha csak úgy lenni, sodródni az áramlással... (bővebben: itt ). Az alaprecepteket Kaldenekernél és Évánál találtam és szokás szerint megbonyolítottam kissé. Így 3 recept is született:
Narancsos-gyömbéres sütőtöklekvár:
Chilis-gyömbéres sütőtöklekvár:
Kókuszos-gyömbéres sütőtöklekvár:
Hozzávalók:
- 3 db nagyobb sütőtök
- 4 narancs felkockázva
- 1 citrom leve
- kb. 5cm-es gyömbér felaprítva
- 50 dkg barna nádcukor (ha 3 az 1-ben zselésítőt használunk,akkor kevesebb!)
- 3-4 dl víz
- 3 kk. agar-agar vagy 3 az 1-ben zselésítőpor
- chili és kókuszreszelék -értelemszerűen a chilis ill. a kókuszos lekvárokhoz
Elkészítése:
A sütőtököket meghámozzuk, a magját kikanalazzuk:
Majd felkockázzuk. Szerintem ez eddig egyértelműen férfimunka! Ha mégis magunk végeznénk, a végén feltétlenül számoljuk meg az ujjainkat :D. Most a naranccsal, a citromlével és a vízzel együtt tegyük fel főni:
Kb. 1 órán át folyamatosan keverjük:
Ekkor több részletben leturmixoljuk, majd a cukorral és a zselésítővel újra felforraljuk. Külön fazekakban a chilivel ill. a kókusszal átkeverjük és forrón tiszta üvegekbe töltjük. 5 perc fejre állítás után szárazdunsztban pihentetjük:
A végeredmény valami felséges ízkavalkád lett, nem az a hagyományos édes lekvár, hanem pikáns különlegesség. :D Meg kell jegyeznem,hogy aki nem akar 1 órán át kevergetni, az előbb félig meg is sütheti a tököket, de akkor picit más ízű a végeredmény!