Mostanában egyre több ember lesz allergiás és egyre többen nem bírnak a tejtermékekkel sem. Erre kínálok most egy jó, otthon elkészíthető tej- és tejszín-helyettesítő megoldást. A receptre Nóra oldalán találtam, de természetesen másutt is találhatóak jó ötletek, de szerintem messzemenően ez a legjobb ! Köszi Nóra!
Nézzük, akkor mi is kell hozzá!
Zabtej és zabtejszín:
Hozzávalók:
- kb. 1 bögre zab (bio-boltokban kapható)
- víz
- 1 nagy csipet Himalaya só
- 1-2 ek. méz
Elkészítés:
A jól megmosott zabot egy éjszakára beáztatjuk vízbe. Másnap leszűrjük és összeturmixoljuk tiszta vízzel. Ha tejet szeretnénk, akkor kb. 0,7-1 literrel, ha tejszínt, akkor pedig kb 3-5 dl-lel. Fontos, hogy minimum 4-5 percig turmixoljuk magas fokozaton, mert különben nem lesz elég habos a végeredmény.
Ha készen vagyunk, szűrjük át tiszta sűrű szövésű géz- vagy függönyanyagon! Ekkor adjuk hozzá a mézet és a sót! Ez kell bele, mert enélkül ízetlen lenne a végeredmény.
Most kóstoljuk meg és örüljünk, hogy milyen finom lett! :D Tároljuk hűtőben felhasználásig!