Igen-igen, tőlem szokatlan módon (:D) már megint egy lekvár született! De most ez kéremszépen nem egy hagyományos lekvárocska, hanem ez egy isteni kanalazgatnivaló ízorgia! :D   Lehet azért kalácsra, palacsintára kenni, sőt akár lazítva süteménybe tölteléknek is, de önmagában a legfelségesebb mégiscsak!

Nálunk most ez lett a sztár itthon. A legegyszerűbb desszert. Igaz, kissé nehéz, de igyekeztem ismét a lehető legkevesebb cukorral elkészíteni. Inkább a gesztenye és a rum, illetve a jellegzetes bourbon vanília adja a lekvár karakterét. Nem egy cukimuki édes gesztenyepürére hajazó szószt szerettem volna kreálni, és ez -úgy érzem- sikerült is.

Csapjunk akkor a lecsóba, jön a recept, ami lekvárkészítésben jártas elemeknek már nem okozhat problémát!

Rumos-vaníliás gesztenyelekvár:

Hozzávalók:

- 1 kg gesztenye

- kb. 25 dkg nádcukor/cukor

- 1 szál bourbon vanília

- 1 dl (fehér) rum (érdemes relatíve jó minőségűvel készíteni)

- zselésítő (pektin, agar-agar..)

- víz

Elkészítés:

Na, most jön az a rész, ami elveheti a kedvünket, nevezetesen a gesztenye megtisztítása. Érdemes családi összejövetel keretében megejteni, mert nem egy egyszerű mutatvány. Nálunk a Zuram szikével alaposan bevágta a csúcsos felénél a gesztiket, majd közösen megpucoltuk azokat.

Ezügyben előzetes kutatásokat végeztem nagy gesztenye-farm-tulajdonosok körében, mármint hogyan,s miképp a legjobb a gesztenyepucolást végezni, de nagyon eltérő véleményeket kaptam, így csak annyit tudok javasolni, mindenki úgy pucolja, ahogy akarja.:D  Nekem a pár napig pihentetett gesztenye nyersen való megtisztítása jött be.

Naszóval akkor folytassuk: a megtisztított gesztenyéket bő vízben feltesszük főni, majd kb. fél óra múlva botmixerrel vagy szintén kinek-mivel, pürésítjük. Ekkor adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd a legvégén a fehér rumot és a zselésítőt. Érdemes megkóstolni, elég édes, ill. elég rumos-vaníliás-e. (Nekem persze még nem volt eléggé rumos :D..)

Innét már a finisben vagyunk, jöhet a forrón tiszta üvegekbe adagolás, majd a szárazdunsztolás. Hajrá, másnap mehet a polcra, majd az édességre vágyó pocikba!:D

Ha marad belőle, kiváló gasztroajándék lehet karácsonyra!

Szerző: Bio-Ritmus  2011.11.14. 16:49 5 komment

Címkék: gesztenye lekvár befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr943382426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács.Á 2011.11.20. 13:01:49

Üdvözlöm!
Gratulálok a termékekhez!
Érdeklődnék van-e lehetőség viszonteladóként értékesíteni a termékeket?

Bio-Ritmus 2011.11.20. 15:07:53

@Kovács.Á: Igen, kérem írjon e-mailt a részletek miatt: rita.torok@t-online.hu.
És örülök, ha tetszenek a termékeim! :D

2012.10.22. 19:24:10

Szia! Nagyon megihlettek a receptjeid, a sárgarépás-sárgadinnye lekvár után (amit én egy kis kardamommal és vaníliával dobtam fel :) ) most ezt az ínycsiklandozó gesztenyelekvárt is szeretném elkészíteni. Egy kis segítséget szeretnék azonban kérni, az általad leírt mennyiségekből körülbelül mennyi elkészült lekvár lesz? Mivel ajándéknak is szánom 9 db 2dl-s üveggel készültem, és 2kg gesztenyét vettem hozzá, de most megijedtem hogy hátha kevés lesz..
Előre is köszönöm!!
Orsi

Bio-Ritmus 2012.10.22. 19:38:16

@Orsolya Zalai: Szia Orsi, ennyi gesztenyéhez biztosan kevés lesz a 9 üveg..Nálam a kb. 5 kg gesztenyéből készült lekvárhoz kell minimum 45-50 üveg, ergo 2 kg-ból legalább 20 üveg lekvár fog készülni.. Nem jó, ha túl sűrűre hagyod, mert nem tudod belekanalazni az üvegekbe..Inkább használj több vizet és zselésítőt, mert az a jó lekvár, amúgy püre lenne :D Bármi kérdésed van, írj nyugodtan az előző kommentben említett emilemre..

2012.10.22. 19:45:21

Nagyon köszönöm a szupergyors válaszodat!! Örülök, hogy ilyen kiadósnak ígérkezik, az sosem baj ha több, akkor szerzek még üvegeket :)
süti beállítások módosítása