Most akkor nosztalgiázzunk egy kicsit! Aki járt már a csizma országában, az bizonyára emlékszik az Autogrillekben árult cipócskák fenséges ízére, a paradicsommal és mozzarellával vagy finom pármai sonkával és friss zöldségekkel megtöltött változatokra... De jó lenne most odautazni! :D
De ha már olyan gyakran nem lehet, amilyen gyakran én szeretném, így egy kis olasz hangulatot csempészhetünk a hétköznapokba. Ha mással nem, a finom friss ciabatta ízével. És ha egyszer kipróbáljuk, minden bizonnyal gyakran látott vendég lesz majd a konyhánkban. Elkészítése is annyira egyszerű, a titka a hosszú kelesztésben rejlik. Legalább 12 órán át kell kelnie, akkor lesz az íze az igazi!
A recept pedig az igazi olasz-szakértőtől, Dolce Vitától származik. Én most friss zöldfűszereket is aprítottam bele. Természetesen bármi mással is variálhatjuk, el tudnám képzelni metélőhagymával, medvehagymával, akár olaj- vagy kapribogyóval is... Kísérletezgessünk csak bátran!
Ciabatta recept:
Hozzávalók:
- 50-60 dkg liszt
- 1 cs. élesztő
- só
- kb. 3 dl meleg víz
- opcionális:ízlés szerint zöldfűszerek
Elkészítés:
Egy nagy tálban a lisztet az élesztővel és a sóval (esetleg a zöldfűszerekkel) fakanállal elkeverjük és lassan hozzáadjuk a vizet is. A galuska-tésztánál kicsit keményebb állagot kell kapnunk. Ha kell, adjunk még hozzá lisztet vagy vizet, picit lisztezzük be a tetejét és konyharuhával letakarva éjszakáztassuk.
Másnap lisztes kézzel 3-4 db hosszúkás zsemlét formázva tegyük sütőpapírra és ismét kelesszük. 200-220 fokon kb. 20 perc alatt süssük meg. Én közben (úgy 15 perc után) vízzel megspricceltem a tetejüket, így ropogósabb kérget kaptak.
Ami van otthon, azzal töltsük meg és íme kész is az Autogrilles szendvics: