Nos, ezek a kis gyönyörűségek életben még sokkal-sokkal szebbek voltak, mint a fotón! Ráadásuk egyik valóban nagyon kedvelt távoli unokatesóm apujának szülinapi partijára készültek, így a visszajelzésekből azt is tudom, hogy valóban finomak is lettek, nemcsak guszták!
A recept is tőle származik, a "Sütés nagy enciklopédiája" c. könyvből küldte át nekem. És mivel a tésztájának is igen jó lett az állaga, valószínűleg ezentúl én is gyakran fogom használni másfajta töltelékkel is akár.
Mint a címben említettem, most 2-fajta készült belőle: olívabogyós és parajos-fetás változat született. El tudnám képzelni paradicsomos-mozzarellás, vagy akár zöldfűszeres- sajtkrémes variációját is... Majd legközelebb..
Minicipó recept:
Hozzávalók:
- 4 dkg friss élesztő
- 60 dkg liszt (teljes kiőrlésűvel is jó!)
- 3 ek. olívaolaj
- 2 ek. provence-i fűszerkeverék (akár házilag is!)
- 1 kk. só
Elkészítés:
Az élesztőt kevés vízben vagy tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet a fűszerkeverékkel, a sóval és az olívaolajjal elkeverjük, majd a felfuttatott élesztő is jöhet hozzá. (szerintem szárítottal is működik).
Most egy óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd 25-30 kisebb golyót formázunk belőle. Sütőpapírra téve ujjunkkal mélyedéseket készítünk a közepébe, megtöltjük és újabb 15 percre ismét magára hagyjuk. 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A tölteléke nagyon egyszerű: Az olajbogyót villával összenyomjuk vagy turmixgéppel pürésítjük. Hozzákeverünk darált mandulát, kevés krémsajtot, esetleg ricottát vagy túrót. Másik variáció: A fetát villával összenyomjuk, paraj-levélkéket tépkedünk hozzá, majd krémsajttal kenhetővé keverjük.
Mindenki olyan tölteléket tehet bele, amit szeretne, vagy éppen ami van otthon. Lehet csak sima sajtkrémmel is készíteni és olívával díszíteni.. A variációk száma végtelen...