Az "oszd meg és uralkodj" elve szerint hagytam a zuramat kiteljesedni a konyhában. Amúgy is el kell ismerni, hogy igazán jó húsételt általában inkább a férfiak tudnak készíteni! (Bocsánat a nem szabályt erősítő kivételtől!)
Részemről ez nem okozott akkora problémát, mivel már régóta mérsékelt lelkesedéssel viseltetek a húsok irányában. Csak a család fenyegetett meg, ha felteszem, írjam ám meg, hogy nem én kreáltam a képen látható gyönyörűséget! Hát megírtam :D.
Egyébiránt a kiskukta szerepét azért megkaptam, kellet zöldfűszereket aprítani, prosciuttót elővenni, keze alá adogatni...stb. A mosogatásban viszont buzgón segített. (A mosogatógép is!) A recept egyébként a Dr. Oetker Szakácskönyvtár c. könyvből származik-kissé átalakítva.
Zöldfűszeres sertéssült:
Hozzávalók:
- kb. 1 kg karaj
- 2 fej hagyma
- zöldfűszerek, ha lehet, friss: rozmaring, bazsalikom, petrezselyem....
- 2-3 ek mustár (fele dijoni legyen)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- esetleg pár kanál olívaolaj
- 1 kis csomag prosciutto a tetejére
Elkészítése:
A töltelékhez a felaprított zöldfűszereket az apróra vágott hagymával, fokhagymával és a mustárral elkeverjük, sózzuk-borsozzuk, esetleg nagyon kevés olívaolajjal higítjuk és állni hagyjuk.
Az előkészített karajt éles késsel hosszában kissé bevágjuk és a tölteléket a bevágásba töltjük, majd az egész oldalát vastagon bekenjük vele. Hústűvel összetűzzük, nehogy szétváljon!
Tetejére a prosciuttót rápakoljuk, húslevest öntünk alá és 200 fokos sütőben először alufóliával letakarva kb. 1,5 óráig sütjük. A végén még 10 percet-negyed órát grillezzük, közben a levével locsolgatjuk.
Rövid pihenés után felszeleteljük és sült burgonyával tálaljuk. A visszamaradt levét összefőzve isteni mártás készülhet mellé.
Nemcsak melegen, hanem hidegen is nagyszerű még több nap után is! Jó étvágyat!