Hurrá! Megvan, végre rátaláltam, ez valami szenzációs! Hedonisták, ínyencek, vállalkozó kedvűek figyelem! A sütőtök-zsálya páros valami fenomenális ízorgia! Lehet,hogy első hallásra sokaknak sokkoló, de kérem, ezt mindenképpen ki kell próbálni!
Dolce Vitánál láttam először, hogy ő a sütőtökös gnocchit zsályás vajjal tálalta, én pedig egyenesen belekevertem a tésztába, meg kicsit le is egyszerűsítettem. Így az egész étel-leszámítva a tök-sütést- maximum fél óra alatt tálalható is!
Ínyencek rajongani fognak érte! Szerintem kiváló gyors vacsora,de akár köretként is el lehet készíteni. Mi csak önálló fogásként ettük pár csepp olíva-olajjal, de jól passzolna hozzá a tejföl, és mindenféle ínyenc sajt a kéksajttól a parmezánig, sőt fetasajt-kockákkal is el tudnám képzelni...
Zsályás-sütőtökös gnocchi:
Hozzávalók:
- kb. 1 kg megsütött sütőtök (előző nap is megsüthető,de akár le is fagyasztható)
- 5-5 dkg burgonyapehely és burgonyaliszt (ehelyett lehet 1-2 db főtt,áttört burgonya)
- 10-20 dkg liszt (amennyit felvesz)
- 1 tojás
- néhány levél zsálya felaprítva (lehet száritott is)
- só, bors
- pár kanál olívaolaj, esetleg reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítése:
Először egy fazékban felteszünk vizet+sót és kevés olajat forralni. A megsült és kihűlt tökök belsejét kikaparjuk és villával vagy burgonya-nyomóval összetörjük, majd belekeverjük a tojást,a zsályát, a burgonyapelyhet, sózzuk-borsozzuk, végül annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható,de ne túl kemény állagú tésztát kapjunk! A tésztába is tehetünk reszelt parmezánt,ha szeretjük és főleg,ha van otthon..
Ha a víz közben felforrt, akkor lisztes kézzel gombócokat formázunk a tésztából és a lobogó vízbe tesszük. Ha feljönnek a tetejére, még 2-3 percig főzzük és lukacsos kanállal kiszedjük egy tálba! Ha minden gombócot megfőztünk, érdemes pár kanál olívaolajjal meglocsolni, nehogy összeragadjanak! Forrón tálaljuk! Én még előbb lefényképeztem párszor, annyira örültem neki! :DDD