Van egy cicánk, aki tisztára olyan, mint Garfield, a rajzfilm-cicus. Barnás-vörös szőrű, hízelgő és egész nap csak tunyul, általában az ablakban heverészik. Egy dologban azonban különbözik tőle, nem szereti a lasagne-t, de még a zsemlét sem, pedig a nevét erről kapta, ő a Zsömi. Na, de nem is ez a lényeg, mert a mai étel nem is neki készült,hanem pár kis csajszinak, akik imádják. Pedig van benne néhány zöldség is,de ez az ízén sütés után már nem érezhető :D Mi a tésztáját is magunk készítjük, nevezetesen párom, én csak konyhai kisegítő szerepkörben tevékenykedem. Ez a recept igazából családi alaprecept, amin mindenki kedve szerint módosíthat. Tehát:

Lasagne, ahogy én szeretem:

Hozzávalók:

Tésztához:

- 50 dkg liszt ( bármilyen, ált. tönkölyliszt)

- 3 tojás

- kevés langyos víz a gyúrásához.

Töltelékhez:

- olívaolaj

- 1 nagyobb hagyma

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 6 nagyobb sárgarépa

- 1 zeller levele,szára

- 50 dkg darált hús (helyette lehet több zöldség,pl. padlizsán)

- 0,5 liter paradicsomlé

- só,bors

- mozarella, parmezán sajt

Besamelhez:

- 15 dkg vaj

- 3-4 ek. liszt

- 1 liter tej, só,bors

Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. Kemény tésztát készítünk a fenti hozzávalókból és alaposan kinyújtjuk kb. 1 mm vastagságúra és téglalap-alakúra vágjuk. (Aki nem akar ezzel bajlódni, használhat bolti lasagne-lapokat is,de ne felejtse el beáztatni min. fél órára!)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután az olajon megpiritott hagymához hozzáadjuk a nagyon-nagyon apróra vágott sárgarépát és zellerszárat, valamint a fokhagymát és kb. negyed órát pároljuk. Jöhet bele a darált hús,amivel együtt még 10 percig főzzük, majd a paradicsomlevet is hozzáadjuk. Sóval-borssal ízesítjük és puhulásig pároljuk. Ez kb. még 20 perc.

Közben elkészítjük a besamel-mártást is: vajon világosra piritjuk a lisztet és tejjel sürűsödésig főzzük. Ezt is sózzuk-borsozzuk.

Következhet az összeállítás: Vajazott és lisztezett tepsibe alulra lasagne-téglalapokat fektetünk, kb. a töltelék harmadát rátesszük, kevés mozarella sajtot is szórhatunk rá, majd a besamel is jöhet:

Ezután újra lasagne-lapok,töltelék, sajt, besamel.. Addig ismételjük, amíg el nem fogy, tetejére tészta kerüljön, arra pedig besamell. Megkoronázhatjuk reszelt parmezánnal. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük,amíg a sajt jól megpirul.

Mindenkinek jó hétvégét kívánok!! 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.30. 13:48 Szólj hozzá!

Címkék: tej hagyma hús zöldség paradicsom sajt fokhagyma egytálétel sárgarépa

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr692409684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása