Van egy cicánk, aki tisztára olyan, mint Garfield, a rajzfilm-cicus. Barnás-vörös szőrű, hízelgő és egész nap csak tunyul, általában az ablakban heverészik. Egy dologban azonban különbözik tőle, nem szereti a lasagne-t, de még a zsemlét sem, pedig a nevét erről kapta, ő a Zsömi. Na, de nem is ez a lényeg, mert a mai étel nem is neki készült,hanem pár kis csajszinak, akik imádják. Pedig van benne néhány zöldség is,de ez az ízén sütés után már nem érezhető :D Mi a tésztáját is magunk készítjük, nevezetesen párom, én csak konyhai kisegítő szerepkörben tevékenykedem. Ez a recept igazából családi alaprecept, amin mindenki kedve szerint módosíthat. Tehát:
Lasagne, ahogy én szeretem:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt ( bármilyen, ált. tönkölyliszt)
- 3 tojás
- kevés langyos víz a gyúrásához.
Töltelékhez:
- olívaolaj
- 1 nagyobb hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 6 nagyobb sárgarépa
- 1 zeller levele,szára
- 50 dkg darált hús (helyette lehet több zöldség,pl. padlizsán)
- 0,5 liter paradicsomlé
- só,bors
- mozarella, parmezán sajt
Besamelhez:
- 15 dkg vaj
- 3-4 ek. liszt
- 1 liter tej, só,bors
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. Kemény tésztát készítünk a fenti hozzávalókból és alaposan kinyújtjuk kb. 1 mm vastagságúra és téglalap-alakúra vágjuk. (Aki nem akar ezzel bajlódni, használhat bolti lasagne-lapokat is,de ne felejtse el beáztatni min. fél órára!)
Ezután az olajon megpiritott hagymához hozzáadjuk a nagyon-nagyon apróra vágott sárgarépát és zellerszárat, valamint a fokhagymát és kb. negyed órát pároljuk. Jöhet bele a darált hús,amivel együtt még 10 percig főzzük, majd a paradicsomlevet is hozzáadjuk. Sóval-borssal ízesítjük és puhulásig pároljuk. Ez kb. még 20 perc.
Közben elkészítjük a besamel-mártást is: vajon világosra piritjuk a lisztet és tejjel sürűsödésig főzzük. Ezt is sózzuk-borsozzuk.
Következhet az összeállítás: Vajazott és lisztezett tepsibe alulra lasagne-téglalapokat fektetünk, kb. a töltelék harmadát rátesszük, kevés mozarella sajtot is szórhatunk rá, majd a besamel is jöhet:
Ezután újra lasagne-lapok,töltelék, sajt, besamel.. Addig ismételjük, amíg el nem fogy, tetejére tészta kerüljön, arra pedig besamell. Megkoronázhatjuk reszelt parmezánnal. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük,amíg a sajt jól megpirul.
Mindenkinek jó hétvégét kívánok!!