Már 5 éve én is az allergiában szenvedők táborát gyarapítom. Évről évre egyre erősebb gyógyszereket vagyok kénytelen szedni a tünetek kezelésére. Mivel igencsak gyógyszer-ellenes vagyok, így örömmel-bár kétkedve is-fogadtam egy nagyon kedves (talán már nevezhetem így:) barátnőm tanácsát,miszerint hagyjam el az összes állati eredetű termék fogyasztását." És akkor sajtot sem lehet,meg tejfölt se,meg tejszínt se??" -értetlenkedtem, mintha sík hülye lennék,aki nem tudja,mit jelent az állati eredet.. :DDD. Na,jó,már annyi mindent megpróbáltam, az n+1-ediket akkor miért is ne?! Szóval így kezdtem el vegán gasztroblogokat olvasgatni és főzőcskézni is. Bár volt sok kudarcba fulladt végeredményem,főként a kolbász helyettesítésre,de nem adtam fel.. Gyakorlatilag így született ez a recept.

Gabonakolbász a'la Ritmus:

Hozzávalók:

-1 csésze bio amarántmag  vagy quinoa (nekem eddig ezzel a két gabona-félével sikerült a legjobban!!/lehet búza is ,de azt hosszasan elő kell áztatni/)

-1 csésze (bio) zabpehely

-4 csésze víz

-1 dl olívaolaj

-1 ek. bio-vegeta

-4 gerezd fokhagyma

-2-3 ek. fűszerpaprika

-1 kk. őrölt kömény

-1-2 kk. só +a végén 1 kk. füstízű só vagy olaj

-1 kk. őrölt bors

-1 kis ág rozmaring apróra vágva

-kis chili-darab felaprítva vagy 1 kk. chili-por /el is maradhat/

 

Elkészítése:

Az amarántot meg a zabpelyhet a vízzel és egy kis sóval megfőzzük. Ez kb. 20-25 perc alatt el is készül.Botmixerrel kicsit összeturmixoljuk-könnyebb,ha előtte hozzáadtuk az olajat. Aztán jöhet bele sorban a többi fűszer (a füstízű só kivételével),valahogy így:

Közben persze megkóstoljuk,s ha nem elég fűszeres, még tegyünk hozzá! Most belepakoljuk egy kisebb tepsibe és közepes sütőben negyed órát sütjük. Nem szabad túlsülnie,szinte csak száradjon!

Ha azbesztből van a kezünk,akkor rögtön,ha nem, akkor ha kihűl, formáljunk belőle hosszúkás kolbász-szerűséget és végül csomagoljuk folpack-ba. A hűtőben jó két hétig biztosan eláll,bár én mindig elajándékozom egy részét, a többit pedig családunk minden tagja(na,jó,az egyik nem!!) szívesen fogyasztja! Íme a végeredmény: 

A fenti mennyiségből 3 nagy és 1 kisebb kóbi lett :D

Ja, azt el is felejtettem megírni,hogy cca. 6 hét után az allergiám teljesen elmúlt és ha néha vissza-visszatérek a régi étkeimre,pár nap után kénytelen vagyok megint hús-és egyéb állati eredet-mentesen étkezni,mert nem szeretek náthás lenni :DDD

Szerző: Bio-Ritmus  2010.09.29. 18:24 6 komment

Címkék: egészség fokhagyma gabona kolbász csípős zabpehely bio vegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr972332801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silver Rose 2016.01.28. 16:48:53

Szia,
Ne haragudj de nem írtál félre valamit ebben a receptben? Mindent ugyanúgy csináltam ahogy írtad, de (nem csak én)egy híg löttyöt kaptam mikor megfőztem az 1 csésze amarantot és az 1 csésze zabpelyhet a 4 csésze vízzel, Azt hittem csak én rontottam el valamit, de a barátnőm is így járt ezzel a recepteddel. Mit rontottunk el? Segítenél? Köszönöm.
Üdv, Judit

Bio-Ritmus 2016.01.28. 17:11:27

@Silver Rose: Szia, ha nem elég sűrű, akkor még tovább kell főzni. Nem egyformák a gabonák, lehet, hogy több idő kell neki. Másik ötlet: ha már nem tudod tovább főzni, akkor takard le fedővel és hagyd állni, akkor amíg hűl, addig megszívja magát vízzel és már turmixolhatod is.Ha olyan állagú, mint a képen, akkor mehet a sütőbe. Remélem, tudtam segíteni..

Silver Rose 2016.01.28. 17:20:10

@Bio-Ritmus: Köszi, hogy ilyen gyorsan válaszoltál :) Sajnos már egy órája fő de semmi..szerintem a maggal nem stimmel valami mert még mindig nem főtt meg rendesen. Most tettem hozzá még egy kis zabpelyhet, és csicseriborsó lisztet és hagytam fedő alatt állni. Úgy néz ki sikerül megmenteni :) Azért köszi még egyszer! Nagyon tutik a receptjeid amúgy de ezzel vhogy nem jutottunk dűlőre :D

Bio-Ritmus 2016.01.29. 09:41:40

@Silver Rose: Köszönöm :). Szerintem próbáld legközelebb tönkölybúza és zabpehely párossal, én úgy már legalább 20-szor megcsináltam, és mindig jó lett.(lehet, az amarant volt túl kemény, de nem akarok találgatni.) Örülök, h megmentetted :D

Silver Rose 2016.01.30. 08:47:38

Elkészült, végül is sikerült, finom, és az állaga is jó lett, de majdnem 1 csésze zabpehely került még bele. Igazad van, az amarant volt a ludas, megfőztem külön is és kemény maradt. Legközelebb kipróbálom búzával mert nagyon fini lett. Köszi :)

Bio-Ritmus 2016.01.30. 11:31:47

@Silver Rose: Nincs mit! :D Örülök, h ízlett! :D
süti beállítások módosítása