Sokat agyaltam már azon, hogyan lehetne megint lemon curd-öt gyártani, mégpedig hosszabb eltarthatósággal, de tartósítószerek használata nélkül. Persze elkészítettem tojásporral, de az íze még csak köszönőviszonyban sem állt a tojással készült változatéval.
Aztán megláttam Kamrapolc oldalán, ráadásul Jamie receptje alapján, így azonnal kipróbáltam. Azt kell, hogy mondjam, remek lett, nagylánykám szerint ez jobb, mint a tojással készült, de szerintem nem lehet egyértelműen eldönteni. Ez hamarabb elkészül. :D
Tojással készült változatot itt találod.
Na, szóval akkor a recept:
Lemon curd (tojásmentes változat):
Hozzávalók:
- 3 nagyobb citrom leve és héja (lehetőleg bio!)
- 15 dkg világos nádcukor/cukor
- 10 dkg vaj
- 2-3 ek. kukoricakeményítő
- fél dl whisky/brandy
- 1 dl fehérbor
Elkészítés:
A vajat egy lábosban lassú tűzön melegítjük, majd lassan hozzáadjuk a keményítőt, amit csomómentesre keverünk, jöhet bele a citromlé és héj, majd a cukor, s legvégül a bor,s a löttyintésnyi konyak vagy whisky. (én konyakkal készítettem)
Kb. 5 perc alatt be is sűrűsödik, mehet is üvegekbe. A hűtőben sokáig eláll, de szerintem eltarthatóságát a vaj szavatossága (vagy a gyerekek rájárása) határozza meg.:D