Nem is tudom, hogy mondjam, azaz írjam, de már megint egy olasz recepttel jövök! Ez van, nem tudom palástolni a talján gasztronómia iránt érzett imádatomat, nagyon sajnálom! :DDD Remélem, nem bánjátok! :D
Egyébiránt a mai leves mégsem igazán úgy készült, ahogy ők szeretik, mert a paradicsom elmaradt, de annál több zöldség, pesto és parmezán került bele, emiatt én úgy gondolom, nyugodtan nevezhetjük minestronénak. Sőt, Jamie-től még azt is tudom (:D), hogy az olaszok is minden tartományban másként készítik, s mindig az idénynek megfelelő zöldségeket használnak fel hozzá.
Ha marad otthon parmezánhéj, vagy megszáradt darabka parmezán, azt is nyugodtan belefőzhetjük, ettől csak jobb ízű lesz a leves! (Ezt meg Dolce Vitától tudom, akinél először láttam paradicsom nélküli minestronét.) Hát nézzük, mi került bele!
Zöld minestrone:
Hozzávalók:
- 4-5 db sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- kicsi zeller vagy 2 szárzeller
- 2 kisebb krumpli
- 1 cukkini
- 20-25 dkg borsó (fagyasztott)
- kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma (el is maradhat, a pestoban már úgyis van!)
- 2-3 ek. pesto
- só, bors, reszelt parmezán
- nekem nem volt, de mehet bele: kelkáposzta, karfiol, brokkoli, karalábé...
- rozmaring, zsálya (ha lehet, akkor friss)
- olívaolaj
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk. (A hagymát és a fokhagymát jó apróra!) Kevés olívaolajon a hagymát, majd a fokhagymát megfuttatjuk, később hozzáadjuk a legkeményebb zöldségeket és annyi vízzel, esetleg alaplével felöntjük, amennyi éppen pont ellepi.
Kicsit főzzük, és azokat a zöldségeket is hozzáadjuk, amelyeknek nem kell sok főzés. ( Borsó, zellerszár, cukkini..) Ekkor jöhetnek hozzá a friss zöldfűszerek, a zsálya és a rozmaring is, valamint a pár kanál pesto. Sózás és borsozás következik, majd puhulásig (Kb. 20 perc) főzzük.
Ha kész, kihalásszuk a rozmaringágat és a nagyobb zsályaleveleket, és ebben a hidegben jó forrón tálaljuk, kevés reszelt parmezánnal megszórva. Aki akar, kevés olívaolajat is locsolhat még rá. Elhihetitek, igazán jóízű leves kerekedett belőle! (A kép nem adja vissza a pestotól kapott gyönyörű mélyzöld színét! És az íze, hát messze nem sima zöldségleves-ízű!)