Nem is tudom, hogy mondjam, azaz írjam, de már megint egy olasz recepttel jövök! Ez van, nem tudom palástolni a talján gasztronómia iránt érzett imádatomat, nagyon sajnálom! :DDD Remélem, nem bánjátok! :D

Egyébiránt a mai leves mégsem igazán úgy készült, ahogy ők szeretik, mert a paradicsom elmaradt, de annál több zöldség, pesto és parmezán került bele, emiatt én úgy gondolom, nyugodtan nevezhetjük minestronénak. Sőt, Jamie-től még azt is tudom (:D), hogy az olaszok is minden tartományban másként készítik, s mindig az idénynek megfelelő zöldségeket használnak fel hozzá.

Ha marad otthon parmezánhéj, vagy megszáradt darabka parmezán, azt is nyugodtan belefőzhetjük, ettől csak jobb ízű lesz a leves! (Ezt meg Dolce Vitától tudom, akinél először láttam paradicsom nélküli minestronét.) Hát nézzük, mi került bele!

Zöld minestrone:

Hozzávalók:

- 4-5 db sárgarépa

- 1 szál fehérrépa

- kicsi zeller vagy 2 szárzeller

- 2 kisebb krumpli

- 1 cukkini

- 20-25 dkg borsó (fagyasztott)

- kis fej hagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma (el is maradhat, a pestoban már úgyis van!)

- 2-3 ek. pesto

- só, bors, reszelt parmezán

- nekem nem volt, de mehet bele: kelkáposzta, karfiol, brokkoli, karalábé...

- rozmaring, zsálya (ha lehet, akkor friss)

- olívaolaj

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk. (A hagymát és a fokhagymát jó apróra!)  Kevés olívaolajon a hagymát, majd a fokhagymát megfuttatjuk, később hozzáadjuk a legkeményebb zöldségeket és annyi vízzel, esetleg alaplével felöntjük, amennyi éppen pont ellepi.

Kicsit főzzük, és azokat a zöldségeket is hozzáadjuk, amelyeknek nem kell sok főzés. ( Borsó, zellerszár, cukkini..) Ekkor jöhetnek hozzá a friss zöldfűszerek, a zsálya és a rozmaring is, valamint a pár kanál pesto. Sózás és borsozás következik, majd puhulásig (Kb. 20 perc) főzzük.

Ha kész, kihalásszuk a rozmaringágat és a nagyobb zsályaleveleket, és ebben a hidegben jó forrón tálaljuk, kevés reszelt parmezánnal megszórva. Aki akar, kevés olívaolajat is locsolhat még rá. Elhihetitek, igazán jóízű leves kerekedett belőle!  (A kép nem adja vissza a pestotól kapott gyönyörű mélyzöld színét! És az íze, hát messze nem sima zöldségleves-ízű!) 

Szerző: Bio-Ritmus  2011.02.21. 16:44 1 komment

Címkék: leves hagyma zöldség fokhagyma zsálya rozmaring sárgarépa

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr52677389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foodafok 2011.02.24. 22:36:43

Az egyszerűsége miatt csodálatos ez a leves.
süti beállítások módosítása