Nem értem miért van, hogy amióta gasztroblogot írok, azóta mindenki azt hiszi, hogy akkor én most már mindent meg tudok sütni és persze főzni is?! Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez egyébként így van!! :DDD De ha mégsem, hát legalább bátran nekifutok mindennek. 

Ez a lúdlábtorta is ennek a nekifutásnak egy tipikus esete,ugyanis még sosem készítettem, de tudtam, képes vagyok megalkotni. Most itt volt a sor, hogy be is bizonyíthattam. Osztatlan sikert aratott a kész mű, bár a külalak hagyott némi kívánnivalót maga után, de ez már senkit nem érdekelt...

Plusz bónusz még, hogy az eredeti recepthez képest kakaó mellett jó minőségű étcsokoládéval dolgoztam, hogy igazán lúdlábtorta ízű legyen! Némi rum is került a krémbe, és elmondhatom, valóban kiválóra sikerült. A dicséret fele Duendét illeti, hisz' tőle származik az alaprecept, amelyet ezúton köszönök neki! 

Lúdlábtorta:

Hozzávalók:

Piskótához:

- 3 tojás

- 4 kanál cukor

- 1 kanál kakaópor

- 1 kk. szódabikarbóna

- 2 kanál liszt

Krémhez:

- 3 tojás

- 4 kanál cukor

- 1 kanál kakaópor

- 10 dkg étcsokoládé

- kevés rum vagy esetleg pár kanál jó erős kávé

- 20 dkg vaj

- meggy- vagy cseresznye (befőtt vagy mirelit is jó)

Mázhoz:

- 4 kanál víz

- 4 kanál cukor

- 5-7 dkg étcsokoládé

- 1 kk. kakaópor

- 5-7 dkg vaj

Elkészítés:

Először a piskótát készítjük el, a tojásokat "pikkpakk" kettéválasztjuk, a sárgájához hozzácsapjuk a cukrot, habosra keverjük, jöhet a kakaópor, a liszt és a szódabikarbóna, végül a felvert hab. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

A krémhez a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd gőz felett folytatódik a játszma, egészen addig, amíg jó sűrű krémet kapunk, ekkor a tűzről levéve hozzákeverjük a csokit, a kakaóport, jó löttyintésnyi rumot, a kávét és végül a vajat. Én nem várom meg, amíg kihűl, mert így minden kellően elolvad benne. Most mehet a hűtőbe, de előtte még néhány szem cseresznyét rakunk bele.

Ha kihűlt, a piskótát meglocsoljuk a cseresznye-befőtt levével, de lehet akár rummal is, rákenjük a megszilárdult krémet és továbbra is hűtőbe tesszük.

Közben elkészülhet a máz is: A vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk-levéve a tűzről- a csokoládét és a kakaót, folyamatosan keverjük közben, s végül jöhet bele a vaj is. Amíg keverjük, kicsit ki is hűl. Ha már langyos, ráöntjük a krémes piskóta tetejére. Cseresznye darabokkal és csokireszelékkel, tortadarával tovább díszíthetjük.

Hát ennyi, valóban nem túl bonyolult, bár tudom, ekkora tortaformához még több krém és több máz is kellett volna. Én úgy szeretem, hogy a krém a piskóta duplája legyen! :D Ja, és persze, friss meggyel az igazi! Meg kellene várni, hogy teljesen megszilárduljon, ezért, ha tehetitek, előző nap készítsétek el!

A receptet pedig virtuálisan felajánlom Dolce Vita blogszülinapjára! Boldog szülinapot kívánok!!

Szerző: Bio-Ritmus  2011.01.15. 16:39 6 komment

Címkék: édes torta csoki

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr222585929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2011.01.15. 17:22:02

Ez sokkal jobban néz ki, mint az "eredeti"
lúdláb torta!!!Ezt most azonnal meg tudnám enni:DD

Bio-Ritmus 2011.01.15. 17:33:30

@diobisztro: Valóban finom, érdemes nekiállni, mert gyorsan is elkészül! Estig még összehozhatod...:D Vagy eljössz, amíg van..:D

Foodafok 2011.01.20. 13:40:14

Na! Ez a mennyei! Én is jöhetek?

Bio-Ritmus 2011.01.20. 13:56:07

@Usubu: Elkéstél...Elfogyott!!

irokob 2012.08.06. 12:24:19

Nálam még nem szerepel ez a recept a sütemények között: kedvenc-receptek.hu/receptcsoport/sutemenyek/ Ha nincs ellenvetés, akkor lehet hogy beillesztem!

Bio-Ritmus 2012.08.06. 13:17:21

@irokob: Természetesen nincs ellenvetés! Örülök, ha tetszik!
süti beállítások módosítása