Ómájgád, ez a pogi valóban mennyei lett! Nehezen bár, de azért tűrtem, hogy istennővé kiáltsanak ki miatta (joggal! :DDD ), mert ami jó az jó!  Igen, minden szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ez most tényleg nagyon-nagyon jól sikerült. Kívül szinte piros lett, ropogós, belül pedig omlós, puha, szóval olyan, amilyennek egy igazi békebeli nagymama-féle pogácsát képzel el az ember! 

Nem beszélve arról, hogy a tipikus konyhai problémára, azaz a "mit is kezdjünk a maradék krumplipürével" esetére is jó megoldást jelentett az elkészítése. A recept sem újdonság, mert már tettem fel a blogra 2 pogácsát, a tejfölöset és a rozmaringos-túrósat, csak a tejföl-vaj-liszt hármas mennyiségét kellet módosítani.

Azért úgy gondoltam, felteszem, legyen itt is meg a recept.

Krumplis pogácsa:

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt

- 25-30 dkg krumplipüre

- 10-15 dkg vaj (attól függően, milyen krémes a püre)

- 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez

- 3-4 dkg élesztő

- só

- 1 kk. cukor/méz

- kis tej-az élesztő felfuttatásához.

Elkészítés:

Az élesztőt kis cukorral a tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a krumlipürét, a tojást és a sót, végül a felfuttatott élesztőt.

Jól eldolgozzuk, amíg laza és lágy tésztát nem kapunk. Az egész műveletet kenyérsütő géppel is elvégeztethetjük, akkor nem kell ennyit dolgoznunk, s ha már van, használjuk is valamire, de nekem ez most nem jutott eszembe :D.

Na, akkor most lisztezett deszkán kissé kinyújtjuk és kiszaggatjuk, tetejüket lekenjük tojás sárgájával és magára hagyjuk kb. fél órára. Ha megkelt, előmelegített sütőben (légkeveréssel 180, nélküle 200 fokon) fél óra alatt pirosra sütjük.

Ha kedveljük,sütés előtt megszórhatjuk köménymaggal,esetleg durva sóval, vagy sütés után még melegen reszelt sajttal. Nélküle is kiváló lesz! Jó étvágyat hozzá!

Szerző: Bio-Ritmus  2011.01.14. 15:24 3 komment

Címkék: pogácsa

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr502583583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foodafok 2011.01.20. 13:35:18

Ez valóban mennyei! Főleg egy jó eperpálinka, na meg egy kis piros rahadarab viselőjével egyetemben.

Edit Ignáczné 2018.09.06. 09:24:25

Mióta rátaláltam erre a receptre, csak így csinálom a krumplis pogácsát. Nagyon jóóóóó!!!Köszönöm a receptet.

Bio-Ritmus 2018.09.06. 09:33:58

@Edit Ignáczné: Ennek nagyon örülök!!! Nagyon szívesen! :))))
süti beállítások módosítása