Már most úgy érzem, nem bírok a kajákra nézni, pláne nem a habos-édes sütikre. Komoly erőfeszítésbe telik, amíg egy receptet elolvasok a kis lila receptes füzetemből. Lassan több szó esik a karácsonyi menüről, mint bármi másról, pedig még karácsonyfánk sincs!
Ma nagybevásároltunk és hát ennek folyományaként úgy néz ki a kamra, mintha több hetes kijárási tilalom lenne készülődőben. Minimum 20 kg mindenféle liszt,aztán rengeteg tojás meg vaj, na de mekkora vaj! :D Jó, tudom, enni azért kell, na de ennyit?? :DDD
A nagy rohangálás-kapkodásban következzen most egy számomra megnyugtató, nosztalgia-recept, ami még a nagymamámtól származik. Semmit sem módosítottam rajta, nem adtam hozzá egy kevés kardamomot sem, mert ez úgy jó, ahogy a mamám csinálta! Sütés közben az illata így is mennyei! Ha valami jóra vágyom, ez mindig bejön! Próbáljátok ki!
"Nosztalgikus" almás pite recept:
Hozzávalók:
- kb. fél kg liszt
- 1 cs. sütőpor
- pici só
- 1 kocka vaj (negyed kg)
- 2-3 ek. tejföl
- 10 dkg cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 narancs és 1 citrom reszelt héja (ha nincs, aroma is jó)
-----------------------------
- kb. 2-3 kg alma
- fahéj és aki édesebben szereti, annak még cukor
- még 1 tojássárgája a tészta kenéséhez
- lehet bele apró darabokra vágott diót és mazsolát is tenni, én kihagytam.
Elkészítése:
Nagymamám úgy készítette, hogy a sütőporral meg a sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsolta (ez elég sokáig tart,ha jó kemény vajjal indítunk:D) és utána sorban belegyúrta a cukrot, a tojássárgáját ,végül a tejfölt, valamint a reszelt citrus-héjat ill. az aromát. Lágy, laza tésztát kell kapnunk, ne lisztezzük jobban, mert megkeményedik! Mehet a hűtőbe pár percre!
Közben készülhet a töltelék: Az almákat lereszeljük (az almahéj nagy részét megesszük és adunk a papagájnak is, ne kiabáljon már annyit), kevés citromlevet facsarunk rá, nehogy megbarnuljon (és ne menjen kárba a kopasz citrom)! A lényeg, hogy sokkal több legyen a töltelék, mint amennyi a 2 tészta vastagsága, mert ettől lesz igazán finom!
Jöhet a tészta: 2 részre osztjuk és megpróbáljuk őket tepsi-méretűre nyújtani. A sütőpapírra már tehetjük is az egyiket, majd a jól kinyomott alma jön, amit meghintünk pár kanál fahéjjal (jó sokkal) és végül a másik tésztalap. Ezt jól megszurkáljuk villával, hogy a sütés közben keletkező alma-gőz távozhasson (ha bénán sikerült a lap, most levágjuk a kilógó részeit). Lekenjük tojással és kb. 180 fokos sütőben háromnegyed óráig sütjük. Akkor van kész, ha a teteje kissé megpirul (aranybarna? lesz). Még melegen meghintjük porcukorral!
Ne essünk rögtön neki, mert az alma még akkor is forró, amikor a tészta már hűlt egy kicsit! (tapasztalat!)