Halihó, gyömbérmániások! Figyelem! Most egy igazán intenzív gyömbér-ízű étel következik, amit elsősorban a legelvetemültebb gyömbérrajongóknak ajánlanék. Őrületesen gyömbéres! :D
Legalábbis én nagyon imádom! És mivel a gyömbér olyan növény, amelyet főként a téli időszakban kell fogyasztani a melegítő hatása miatt, gondolom, talán más is kedvet kaphatna hozzá! Nem beszélve arról, hogy ez a gyógynövény mellesleg egy igazi afrodiziákum! Egyes indiai hagyományok szerint testet-lelket tisztító hatású, míg mások szerint javítja a memóriát,valamint tengeri-és gyomorbetegségek ellen is hatásos.
Most már annyit áradoztam róla, hát következzék a recept:
Gyömbérmártás:
Hozzávalók:
- min. 2 ujjnyi gyömbérdarab
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 pohár húsleves (vagy víz és bio-vegeta)
- 1 doboz (2,5dl) tejszín
- jó marék reszelt parmezán
- kevés olívaolaj
- petrezselyem,só,bors
Elkészítése:
A gyömbért és a fokhagymát megtisztítjuk és nagyon-nagyon apró darabokra vágjuk. Olívaolajat hevítünk és először a gyömbért, majd a fokhagymát megfuttatjuk (nem pirítjuk!) majd a húslevessel felöntjük. Kis lángon pároljuk, amíg megpuhul. Zutty bele a tejszínt,amivel összeforraljuk, petrezselyemmel, sóval-borssal ízesítjük, sűrítésként reszelt parmezánt adunk hozzá. Kész.
Mi először egy kis gyulai vendéglőben ettünk ehhez hasonlót és a zuram itthon ezt kreálta belőle. Mondhatom, mérföldekkel jobb lett,mint az eredeti! Ott egyébként pulykasült mellé kaptuk, de itthon általában házi spagettivel készítjük.
Ha jobban besűrítjük, piritósra kenve is mennyei, de jöhet pl. garnéla mellé mártogatósként! Ez esetben pár pohár vörösbor is dukál hozzá! :D Jó étvágyat mindenkinek!