Tőlem szokatlan módon a recepttel kezdeném és utána összefoglalom a tapasztalataimat, hátha valaki velem együtt kezdőként belevetné magát a házi bonbongyártás rejtelmeibe!
Marcipános bonbon:
Hozzávalók:
- 15-20 dkg jó minőségű étcsokoládé
- kb. 10 dkg marcipán (lehet házi is)
- bonbon-forma vagy szilikonos jégkockatartó
- egy jó ecset
- nagy adag türelem
- nem árt: jó kézügyesség
Elkészítése:
Vízgőz felett a csokit egy tálban felolvasztjuk, majd egy jobbfajta ecsettel a szilikonos jégkockatartóban a formák alját és oldalát a csokival kikenjük. Kis időre hűtőbe, vagy a hideg teraszra tesszük. Ha megszilárdult (pár perc), ismét átkenjük a csokival, mintha még egy réteget vonnánk rá. Ismét pár perc pihenő.
Ezután következik a töltelék, azaz jelen esetben a marcipán belegyömöszölése a formákba. Majdnem tele tölthetjük, csak egy réteg csokit kell majd ráügyeskednünk, ha picit szilárdul. Ez is pár perc volt. Ha az utolsó réteg csokit is rákenegettük, kicsit több időt adjunk neki (negyed óra), és már szedegethetjük is ki a tartóból. Ennyi az egész! A bonbonmánia blogon még rengeteg jó ötlet található!
Most jöjjenek az észrevételeim:
- Fontos, hogy nagyon jó minőségű csokival dolgozzunk!
- Ha megszilárdul, nem kenhető, ha meg túl folyós, az sem jó!
- Az ecset az nagyon fontos! (Az enyémből sorban jöttek ki a szálak, pedig nemrég vettem)
- A tölteléket csak háromnegyedig tegyük rá és a tetejére is húzzunk 2 réteg csokit, különben törik!! A tetején melléfolyt csokit töröljük le!
- Ne fagyasszuk túl sokáig a kész terméket, mert akkor meg amiatt pattintható ki nehezen a formából!
- És végül: Lehetőleg ne a legbonyolultabb szívecske-formával kezdjük, mert lehet, hogy elmegy tőle a kedvünk!!
- Utoljára pedig: ha kiakadunk, mert picit bénák vagyunk, fessünk magunknak az ecsettel csoki-bajszot, és ezzel ijesztegessük családunk tagjait! (én megtettem, le is fényképezték :D)
P.S.: Azért lehet, hogy lesz még kísérlet...:D Várom a tapasztalataitokat!!