Na, most aki karácsonyig már nem szeretne plusz kilókra szert tenni, az ne olvasson tovább, csakis kizárólag abban az esetben, ha kellő vasakarattal rendelkezik! :D Bár ahogy a címben is említettem, ezt az édességet is el lehet készíteni úgy, hogy a lehető legkevesebb kalóriát és káros anyagot tartalmazza!
Akinek tejtermék-intoleranciája van, az készítse zabtejszínnel vagy sűrű kókuszkrémmel, aki a kakaót szeretné kerülni, az helyettesítse karobporral, sőt a mogyoró helyett is használhatunk mandulát. Igaz, ez esetben csak nutellához hasonló krémet kapunk, ugyanis az eredeti biztosan csokival és darált mogyoróval készül. (Bár mivel ebben erősen érződik a mogyoró, nem tudom, a gyáriba mennyi kerülhet bele..., lehet, csak "nyomokban" tartalmazza! :D) A receptet Trinitynél láttam, ő pedig a tavaly márciusi TV Paprika magazinban lelt rá. Köszönet érte!
Nutella házilag:
Hozzávalók:
- 10 dkg darált mogyoró
- 1 tábla csokoládé (én étcsokival készítettem, de lehet tejjel is)
- 2-3 ek. nádcukor/porcukor
- 10 dkg vaj
- kb. 1 dl sürített tej/tejszín...
Elkészítése:
Ha nem karobporral készítjük, akkor előbb a csokoládét vízgőz felett a vajjal felolvasztjuk. Közben a mogyorót megtisztítjuk és ledaráljuk, ha daráltat vettünk, akkor csak összekeverjük a cukorral. Amikor a csokis vaj felolvadt, belekeverjük a mogyorós masszát és lassan belekeverjük a sürített tejet is. Ennyi!!!
Azért várjuk meg, míg egy kicsit hűl, és már kanalazhatjuk is! Kenyérre kenhetjük, süteményekbe tehetjük...akár el is ajándékozhatjuk... Holnap egy vele készült apróságot hozok majd! (Ha sikerül.. :D)
P.S.: Ha gyerekeknek szánjuk, jobb ha több tejcsokival és kevesebb mogyoróval készül, mert úgy jobban hasonlít az eredeti nutellához!